‘Soli Deo Gloria’ er en fantastisk flot forestilling, der giver et uhyggeligt realistisk billede af hvor sårbare vi mennesker er.

En mand og en kvinde er så opslugt af at skændes, at de slet ikke ænser, at deres nyfødte barn dør i samme øjeblik. To mænd venter på at jorden skal gå under mens de kaster terninger og leger ‘Onani eller knald’. En prostitueret fortæller om hvordan hun har placeret et barberblad i kussen, hvis hendes kunder mod hendes vilje vil indenfor. Således er forestillingen sprængfyldt med små surealistiske scener, der alligevel slet ikke er så urealistiske. Dramatiker Peter Asmussen har en helt særlig evne til at give det realistiske et kraftigt skær af surealisme.

‘Soli Deo Gloria’ er skarp og præcis, der er ingen slinger i valsen, og det er virkelig en oplevelse. Forestillingen kommer på et tidspunkt uhyggeligt og ufrivilligt tæt på den virkelighed, der foregår i verdenen udenfor Betty Nansen Teatret – da en selvmordsterrorist sprænger sig selv og en uskyldig ven i luften. I det hele taget giver stykket en masse stof til eftertanke.

Også den afsluttende scene er ganske episk og enestående, hvor to fugle sidder på en gren og småskændes – den ene en sød lys kvidrende fugl, den anden en mørk tudende ugle, der gør hvad den kan for at ødelægge det gode humør. Det er intet mindre end genialt.

Scenografien er utroligt lækkert lavet med stærkt farvet lys, der står i skærende kontrast til de sorte silhuetter. På scenen er kun ganske få bænke, der vendes og drejes fra scene til scene.
‘Soli Deo Gloria’ er i sin helhed en utrolig lækker oplevelse med skønne skuespilpræstationer over hele linien.
Men jeg er nødt til at fremhæve Tina Gylling, der med sin fantastiske timing går direkte i hjertet med flere af hendes roller blandt andet som den lille søde pige, og som tarvelig ugle til sidst.

Hvis der ikke er en håndfuld reumert-nomineringer på vej til denne forestilling, så er der slet ingen retfærdighed til.

‘Soli Deo Gloria’ spiller på Betty Nansen frem til den 19. december 2015.

Instruktør: Thomas Bendixen
Medvirkende: Tina Gylling, Thomas Levin, Marie Louise Wille, Kasper Leisner.