Verdenspremieren på ‘Stalins død’ på Nørrebro Teater af Nicolai Faber, har været længe undervejs, og da planerne første gang blev lagt i 2021, var det før, der igen var krig i Europa med Rusland som bannerfører. Det gør ‘Stalins død’ mere aktuel og relevant end måske nogensinde før. For ganske vist er det sort satire, men alvoren er ikke til at tage fejl af, og man kan umuligt undgå at tænke lidt over, hvor langt der mon i virkeligheden er mellem satiren og den virkelighed, der udspiller sig i Rusland i denne tid?

I første scene overværer vi en pianokoncert transmitteret direkte i radioen. Telefonen ringer, rædslen lyser ud af Andreas Jebro, der modtager en ordrer, som forekommer ham mildest talt umulig. Stalin (Mathias Flint) var ikke for sarte sjæle!

Historien folder sig ud før, under og efter Josef Stalins død. Familiefesten i lighuset ebber hurtigt ud, for hvem skal nu være landets leder? Alle kneb gælder og der er magtkampe i toppen af kommunistpartiet.

Vi kommer helt tæt på Stalins inderkreds, og her møder vi Nikita Sergejevitj Khrusjtjov (Vicki Berlin), manden som sørgede for, at der kom handling bag Stalins ord. Vicki er enestående i rollen som Khrusjtjov, vi køber fuldstændig, at der i forestillingen er flere mænd spillet af kvinder. Vicki giver en utrolig autentisk og troværdig fortolkning af Khrusjtjov, og gør ham spiselig for publikum.

Også Thomas Mørk bidrager flere gange til den morbide humor. Vi oplever ham blandt andet som Dr. Lukomskij, der på grotesk vis i bogstaveligste forstand viser os, hvor stor Stalins hjerne egentlig var. Det er sjovt, det er for meget, det er befriende. Thomas giver den også som den udspekulerede politiker Vjatjeslav Mikhajlovitj Molotov, Stalins tro følgesvend, og sidst men ikke mindst får vi ham også at se i kjole og rottehaler. Igen der er skruet op for satiren i denne forestilling, og det er opløftende, og er med til at gøre det absurde, forfærdelige let fordøjeligt.

En anden pragtpræstation byder Andreas Jebro på i skikkelse af Georgij Zjukov. Når han som karikeret repræsentant for den røde hær træder ind på scenen i sit postkasserøde outfit, som skærende kontrast til resten af spillernes meget afdæmpede uniformer, så lyser han på alle måder op. Han er over the top (se forestillingen og forstå hvorfor), men på den helt rigtige måde. Og at se ham i samspil med Vicki er hylende morsomt, da de begge besidder en timing, der får energien til at slå gnister.

‘Stalins død’ er en tung historie, men den er samtidig informerende og underholdende. Og rækken af dygtige skuespillere vil ingen ende tage. Thomas W. Gabrielsson får hårene til at rejse sig som Stalins bøddel Lavrentij Pavlovitj Berija. Amalie Lindegård er Stalins til tider opskruede datter Svetlana, og hendes bror Vasilij spillet af Mathias Flint, har samme glimt af hysteri i sin higen efter sin fars accept.

Forestillingen er baseret på filmen ‘The Death of Stalin’ fra 2017 samt tegneserien ‘La Mort de Staline’ og har nu haft verdenspremiere som teaterforestilling på Nørrebro Teater. Som publikum tager man hjem med en hel masse stof til eftertanke og med lysten til at dykke endnu længere ned i historien.

Forestillingen spiller i perioden 17. februar – 1. april 2023.

Instruktør: Nicolai Faber

Scenograf og kostumer: Franciska Zahle

Medvirkende: Vicki berlin, Mathias Flint, Thomas W. Gabrielsson, Isa Marię Henningsen, Solvej Sonne Horn, Andreas Jebro, Amalie Lindegård, Anders Mossling og Thomas Mørk.