Corydong er anden del af trilogi Glemmebogen om møgsager fra Christiansborg. Første del handlede om Helle Thorning-Schmidts skattesag. Anden del foregår i 2014, hvor Bjarne Corydon var finansminister, og spørgsmål om eventuelt salg af DONG til Goldman Sachs kørte. Umiddelbart kunne det undre, at det var et projekt under en socialdemokratisk regering. Det var ikke, fordi det skortede på advarsler og alarmklokker om, hvad den almindelige befolkning mente om denne privatisering af DONG, der lugtede af, at indflydelsen om på udenlandske hænder. Der blev indsamlet mere end 200.000 underskrifter fra personer, der var imod salget, men det var før reglerne om borgerforslag, så det blev der ikke taget notits af fra politisk side.

Henrik Szklany har dramatiseret forløbet. Han har researchet og som konsulent på forestillingen har Anders-Peter Mathiasen været med. Han har skrevet bogen – ”Det bedste bud” om, hvad der egentlig skete, og om Bjarne Corydon var bundet af en gammel aftale, om han i bund og grund var naiv og kørt rundt med af sine embedsmænd i stil med ”Yes Minister”. Det er ikke muligt at give et én til én version, for sagen har i den grad været mørkelagt. Aktindsigt i sagen har været vanskelig, og man må forstå det sådan, at mange dokumenter enten har været interne eller har kunnet skade statens sikkerhed, måtte de blive udleveret?

Szklanys bud kan derfor være så godt som noget, når kendsgerningerne langt hen ad vejen er skjult. Det skal dog siges, at der selvfølgelig er tale om politisk satire for to.

Forestillingen har været på turné, men er nu endt på Teater Grob på Nørrebro. Scenografien er enkel med et bord med hvid dug med en buket blomster. Kristian Halken er Bjarne Corydon, og han kan illudere den akademiker/politiker/nedladenhed, man ofte ser hos politikere, der er lidt på tynd is.

Ina-Miriam Rosenbaum spiller mange roller både som embedsmand i Finansministeriet, hvor hun udlægger teksten over for ministeren og som DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur – her benævnt kongen af Klampenborg.

Ina-Miriam Rosenbaum har et umiskendeligt talent for satire, og så har hun en fantastisk selvironi, når hun bliver spurgt, om hun kan spille Svend Auken (var han omkring 2 meter høj?). Det erklærer hun, at det skal være hende den mindste kunst. Der er også kun ½ meter forskel i højden.

I første afdeling afvikles dramaet, og det sker veloplagt, og samspillet mellem Halkin og Rosenbaum fungerer.

Efter pausen er der adgang til debat, hvor journalist Sofie Buch Hoyer er moderator. Her har publikum adgang til at stille spørgsmål fra salen både til de to medvirkende og aftenens gæst, der varierer fra aften til aften. Denne aften var den Cavling prisvindende journalist Anders-Peter Mathiasen inviteret. Mathiasen har som nævnt været konsulent på forestillingen og har skrevet bogen ”Det bedste bud” om sagen. Det var spændende at høre hans fortælling om vanskelighederne ved at afdække en sag, der er mørkelagt, men der var meget konsensus om holdningerne til forløbet. Her ville der have været mere kant, hvis gæsten ikke havde været enig i dramaets konklusioner.

CORYDONG på Teater Grob

Dramatiker: Henrik Szlany

Iscenesættelse: Liv Helm

Scenografi: Signe Krogh

Medvirkende: Kristian Halken, Ina-Miriam Rosenbaum og Sofie Buch Hoyer

Varighed: 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Spilleperiode: 31. maj til 12. juni