Som så mange andre ledere i kulturlivet var Dansk Danseteaters leder Pontus Lidberg en glad og lettet mand, der kunne byde velkommen til årets sommerdans under åben himmel på Ofelia Plads, hvor han klogeligt kun havde inviteret danske venner til at optræde. Pandemien er jo ikke helt slut!

Når vejret arter sig, kan der ikke tænkes noget smukkere venue med udsigt til Operaen på den ene side og udkig til de smukke pakhuse til den anden.

Der var stole og bænke på programmet i to af de Verdenspremiere, der blev budt på. Først var der bænke i aftenens åbningsnummer ´Benched´ skabt af den Reumertvindende koreograf Stephanie Thomasen, leder af Uppercut Danseteater. Det var en både alvorlig og meget humoristisk kommentar til menneskelige relationer. Fem herrer havde en kæmpebænk placeret i lige linje på den store grå scene at boltre sig på, under og ved siden af, når bænkene ikke skilles til tre eller rejses op. Man holder vejret ved de halsbrækkende ting, danserne udsætter sig selv for. Der er meget på spil mellem de fem herrer. Konstant koges der intriger op, og én snart en anden holdes udenfor, og de resterende rotter sig sammen i fingeret frygt for ham. De fem fantastiske dansere behersker Stephanie Thomasens koreografi eminent. Den befinder sig i et krydsfelt mellem hiphop, moderne dans og salsa/latin, og oplagt bruger hun sine danseres individuelle styrker og udseende, når hun blandt andet lader Jens Brøndum kaste sit lange, sorte hår rundt til latinrytmerne. Koreografien var veloplagt og sjov, og det er skønt, når mågerne skriger med ind over løjerne. Kunstnere skal være forberedt på, at ikke alt kan forudsiges ved udendørsforestillinger.

Sebastian Kloborg, tidligere danser ved den kongelige ballet, havde koreograferet en på en gang klassisk og moderne ballet pas de deux, ´Once I had a Love´. Kloborg dansede med russiske, meget petit, Maria Kochetkova, der til daglig danser ved English National Ballet. De klædte hinanden og var i sync i dette både følelsesladede og morsomme kærlighedsdrama til musikmix af henholdsvis Blondie og Philip Glass. Det var smukt til fingerspidserne, og parret blev da også modtaget med stor applaus.

Da aftenen begyndte at skumre, kom Dansk Danseteaters egne dansere på banen i aftenens sidste værk, der meget passende er kaldt ´A Summer Dance´. Seks herrer, fire damer og 5 stole indtager scenen. Damerne iført kropsnære selskabskjoler med forførende slids og høje selskabssko, der dog i lange passager af dansen tages af, og herrerne i sorte benklæder og hvid overdel. Alle kastede sig ud i et fygende swingnummer. Musikken strømmede ud af højtalerne, indtil en stor båd sejlede op på siden af kajen, og Den sorte Skole, duoen bestående af Simon Dokkedal og Martin Højland, leverede deres spændende elektroniske musik fra dækket. Det var meget effektfuldt, må man sige.  Pontus Lidbergs koreografi havde virkelig snittet fra de store byer, og hans tid i New York fornægter sig ikke. Der er soli, duetter og ensembledans i en skøn blanding. Det var moderne, elegant, flirtende og til tider farligt, når herrerne dansede med de lette stole rundt om halsen. Der var kærlige hilsner til de brølende 1920-ere, og Pontus Lidberg har skabt sin egen version af brølerier i 2020-erne.

Det var en magisk aften med skøn og varieret dans. Alle nød det enten fra publikumspodiet eller fra både, der havde taget ophold i vandet bag scenen.

Vi glæder os til den nye sæson med Dansk Danseteater, men indtil da er der stadig et par dages dans tilbage på Ofelia Plads, hvor der lørdag aften tillige er dansebattle efter forestilling med Mark Philip som vært.

Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads

Benched

Koreograf og koncept: Stephanie Thomasen  

Dansere: Mark Phillip, Alessandro Sousa, Sebastian Skov, Jens Brøndum, Adam Tocuyo

Musik: René Aubry, Rodrigo Sánchez, Gabriela Quintero, 35th Parallel, Estas Tonne

Scenografi/bænk: Johan Kølkjær og Andrew Matthews

Once I had a Love

Koreografi: Sebastian Kloborg

Dansere: Sebastian Kloborg, Maria Kochetkova

Musik: Blondie og Philip Glass (Crabtree Remix)

Kostumer: GANNI

A Summer Dance

Koreograf: Pontus Lidberg

Dansere: Bradley Waller, Edward Pearce, Jessica Lyall, Joe George, Julien Guillemard, Kristin Bjerkestrand, Lúa Mayenco, Lucas Threefoot, Lukas Hartvig-Møller, Merete Hersvik

Live musik: Nykomponeret musik af Den Sorte Skole 

Kostumedesign: Filippa K Studio med fokus på bæredygtighed og upcykling.

Skrædder: Maria Ipsen

Lysdesign: Andreas Buhl Tak til Happy Feet Swing Dance Studio (Kuno H. Rasmussen & Malgorzata Wolska-Rasmussen)

Varighed: 1 time uden pause

Lørdag aften er Mark Philip vært ved en dansebattle efter forestillingen.

Spilleperiode: 22. til 25. juli 2021 på Ofelia Plads.