CpH Stage finder sted for 10. gang i 2023. Meget passende blev dette års festival derfor skudt i gang i Skuespilhusets foyer med bobler i glassene og skåltaler ved blandt andet Kulturminister Jakob Engel-Schmidt og direktør for festivalen Morten Krogh, der så frem til 10 dage med en mangfoldighed af sceneoplevelser i vente for publikum og branchen selv.

Der har været både danske og udenlandske aktører på banen, og festivalens åbningsforestilling var den tyske koreograf Sasha Waltz´ moderne værk ´In C´ fra 2021. Den minimalistiske musik er fra 1964 og af komponisten Terry Riley. Den blev fremragende fremført af ´Athelas Sinfonietta´. Musikerne sad på scenens kongeside og blev en aktiv del af koreografien, idet danserne bevægede sig ud og ind imellem dem.

Værket er bygget op over 53 bevægelser, som danserne improviserer over. På den ene side er koreografien improviseret, men er samtidig låst. De elleve dansere er klædt i pastelfarver med undtagelse af en enkelt danser helt i rødt. Hun står ud både i farve og skønhed.

Danserne bruger hele gulvet og danser både individuelt og i grupper. Koreografien gentager sig gennem værket, og det virker på en gang enerverende og meditativt. Publikums tålmodighed sættes på en prøve, når det udsættes for de samme håndbevægelser, de samme trin-skift og mønstre i en uendelighed. Farver dominerer værket, idet bagvæggen skifter mellem rød, blå, blå, grøn og gul.

Det er en interessant ide at koordinere dans og musik, så det nærmest bogstaveligt bliver en enhed, men det enerverende i det fem kvarter lange værk tager over og står tilbage som det, der huskes.

Danserne er en broget flok og er oplagt håndplukket, så de repræsenterer en diversitet af kroppe, etniciteter, kønsidentiteter og aldre.

Om forestillingen var velvalgt som åbningsværk kan diskuteres, men den gav stof til mental eftertanke, og Sasha Waltz´s foreløbige oeuvre må være inspiration for fremtidige koreografer inden for moderne dans.

In C – åbningsforestilling CPH Stage 2023 i Skuespilhuset.

Koreografi og koncept: Sasha Waltz
Komponist: Terry Riley

Dramaturgi og koncept: Jochen Sandig

Kostumer: Jasmin Lepore

Lysdesign: Olaf Danilsen

Dansere: Orlando Rodriguez, Edivaldo Ernesto, Hwanhee Hwang, Melissa Figueriredo, Yuya Fujinami, Claudia Catarzi, Agnieszka Jachym, Jaan Männima, Michal Mualem, Sean Nederlof, Kristian Refslund, Ichiro Sugae,

Musikere: Athelas Sinfonietta
Varighed: 1 time og 15 minutter uden pause

Spilleperiode: 31. maj og 1. juni 2023