Hold da nu op for en festlig premiere på Nøddeknækkeren i Peter Bo Bendixens iscenesættelse og koreografi med H.K.M. Dronning Margrethes scenografi og kostumer. Det er nærmest et eventyr i eventyret at se en ovenud begejstret dronning på scenen nejende for sit publikum.

Peter Bo Bendixen har henlagt handlingen til Tivoli omkring 1870. Til julefesten kommer fine gæster, og blandt andet kommer både H.C. Anderen, August Bournonville og Tivolis direktør Bernhard Olsen. En husholderske huserer også, og hun bliver lidt lun på H.C. Andersen. Det er et sjovt træk og giver erfarne kræfter mulighed for at brillere i karakterfaget. Tommy Edvardsen er H.C. Andersen, og Jette Buchwald er husholdersken. De udgør et herligt par. De er kunstnere til fingerspidsen, og al mimik og bevægelse er gennemtænkt. August Bournonville danses af Allan Nielsen, og også hans karakter er urkomisk. Hver gang man ser i Bournonvilles retning, koreograferer han et lille dansetrin med cigar i munden og et let gnavent udtryk i ansigtet.

I hovedpartiet som Clara ses Kathleen Videira, og Maxime Quiroga er hende en flot og veldansende nøddeknækkersoldat.

Der foregår meget på scenen med julefest, julegæster og selvfølgelig et fint juletræ. Snefnugge kommer vrimlende på flotteste vis.

På børnesiden er der frække mus, og så er der ikke mindst supernuttede lygtebørn. Mindste lygtebarn kan ikke være meget mere end fem år gammel, og hun kan ikke vente med at kaste sig i armene på Pjerrot, der guider hele flokken af 10 lygter. Bare for dette optrin er forestillingen et besøg værd.

Anden afdeling byder på spansk dans, arabisk dans, kosakdans og Grand pas de deux. I sidstnævnte var solodanser Ulrik Birkjær, der nu danser ved San Francisco Ballet. Med sig havde han Sofiane Sylve. De var forrygende sammen.

Peter Bo Bendixens Nøddeknækker har været på programmet hvert andet år siden 2012, og forestillingen kommer i 2018 for alvor over rampen, og den gode idé med at plante handlingen om til lige der, hvor publikum er – nemlig Tivoli kommer virkelig til sin ret. Der er levende musik i orkestergraven ved Tivoli Copenhagen Phil dirigeret af Henrik Vagn Christensen, Tivoli Balletteaters dansere er på et imponerende højt niveau.

Tillykke med en fantastisk forestilling.

 

Nøddeknækkeren i Tivolis Koncertsal

Musik: Pjotr Tjajkovskij

Libretto: Henrik Lyding og Peter Bo Bendixen efter E.T.A. Hoffmanns eventyr

Koreografi: Peter Bo Bendixen

Scenografi og kostumer: Dronning Margrethe II

Tivoli Copenhagen Phil dirigeret af Henrik Vagn Christensen

Medvirkende: Kathleen Videira, Paul James Rooney, Nadia Skriver Rosenby, James Leece, Jette Buchwald, Jennifer Wagstaffe, Robert Thomsen, Tommy Edvardsen, Per Lundsgaard, RhianWilliams, Allan Nielsen, Laurie Nielsen, Gabriele Coz, Ella-Louise Appleby, Tori Cooper, Freja Lütshøft, Luca Varone, Camino de Prado, Mathilde Holst Roen, Lorenzo Epifani, Giovanni Messeri, Camron Gildea, Maxime Quiroga, Alexander Nuttall, Andrea Marceletti, Salvatore Cerulli, Allan Clausen, Marie Claire Silfer, Fenella Cook, Isabella Seiler, Helena Casado, TamahoYasooko Alice Canu, Riko Takahashi, Kate Byrne, Camilla Chiese, Laureline Epaulardm CiaraSampson m.fl.

Gæstesolister: Sofiane Selve og Ulrik Birkjær.

Spilleperiode fra 23. november til 23. december

Varighed: 2 timer inkl. 1 pause.