Dokumentaren der ryster og rammer én lige i hjertet.
” De skygger vi arver” er som en scrapbog, der folder sig ud. Den danske filminstruktør Susanne Kovacs beslutter sig for at spørge ind til de hemmeligheder og fortielser, der gemmer sig i hendes familie. Hun har altid vist at hendes bedsteforældre på begge sider af hendes mor og far har haft nogle kontroverser. Og hun har selv undret sig som barn over nogle af de bemærkninger som bl.a. hendes farmor er kommet med.
Historien der fortælles er, at Susanne Kovacs er barneban af ungarske jødiske holocaust overlevere på sin fars side. Susanne har tysk mor, og hendes ungarske/danske jødiske far havde giftet sig af kærlighed i den tro, at deres forskellige baggrunde ikke ville komme til at påvirke deres fremtid.
Men da Susanne bliver født, ender hun midt imellem, de jødiske bedsteforældre, som ser hende som et tyskerbarn, og på mange måde kommer deres barske oplevelser i KZ-lejrene til at gå ud over Susanne. Dog hævder hendes far, at hendes oplevelser er vand imod den opvækst og opdragelse, han har fået, med masser af vold i en disharmonisk familie, og han lægger ikke skjul på at mene, at han har haft det værst. En mærkelig kamp om hvem, som har haft det værst opstår, hvilke Susanne også påpeger i hendes egne ”tal til kameraet” scener.
Som voksen og gravid ønsker hun med ”De skygger vi arver” for første gang i hendes liv at spørge ind til tabuerne, hun filmer interviewene, finder gamle scrapbøger, certifikater, noter og billeder frem fra gemmerne.
Dokumentaren er en blanding af interviews med de forskellige familie-medlemmer, især hendes farmor og far. Susanne åbner med sine spørgsmål op for en tid under 2.verdenskrig, som de ønsker at glemme, men er det muligt at fortrænge disse frygtelige og meget barske oplevelser, og har de været med til at forme også filminstruktøren Susanne Kovacs eget liv. ” De Skyger vi arver” er en intens indsigt i en forsøgt glem tid, hvor fortrængninger alligevel skubber sig på i dette familiedrama, der er gået i arv.
Susanne får fortalt historien og flere delhistorier, der fletter sig ind i hinanden. Dokumentaren er godt instrueret, men det er ikke helt nemt at holde styr på alle de navne og familiemedlemmer, som hun bringer frem. Der havde det været godt med et familietræ, sådan at man ikke taber tråden i denne barske fortælling.
Susanne har en meget nutidig, dansk pædagogisk tilgang til de samtaler, som hun ønsker frem, og til tider stiller hun spørgsmålstegn ved, om hun overhovedet har ret til at stille de spørgsmål, hun stiller.
Instruktør Susanne Kovacs har selv udtalt om filmen… For min farmors vedkommende er samtalen ikke nødvendigvis lig med nogen løsning, det giver hun i hvert fald klart udtryk for, da jeg indleder vores samtaler. Dermed stod jeg overfor dilemmaet om jeg skulle insistere på at hun delte sine erfaringer med mig, når hun nu var undvigende. Og om jeg overhovedet har ret til at spørge hende? Når nu hendes skæbne også har påvirket mig, er hun så ikke også forpligtet til at give svar eller hjælpe mig på vej? Men intet er sort eller hvidt?
DE SKYGGER VI ARVER er en historie om at bevæge sig ind i fortidens skygger – men også en nutidig fortælling om fortrængning, skyld og tilgivelse. ”De skygger vi arver” skal bestemt også ses som en opfordring til at tage de mere tunge snakke med ens familiemedlemmer, før det er for sent.
Kulturtid.dk giver ” De Skygger vi arver” 4 store stjerner.
DE SKYGGER VI ARVER deltog på Copenhagen Jewish Film Festival sidste år i en work in progress session og har været en del af Twelve for the Future 2015/2016. Den færdige film fik verdenspremiere på Leipzig Filmfestival og er udtaget i konkurrence som Best Nordic Documentary på Gøteborg Filmfestival senere i januar 2020. Filmen får dansk tv-premiere på DR2 onsdag 22. januar kl. 21:30 men vises forinden i Flensborg (16/1), Aarhus (18/1), Odense (20/1) og København, Cinemateket (27/1)
Instruktør: Susanne Kovács
Medvirkende: Farmor: Eva Kovács Far: Peter Kovács Mor:
Hilke Maaßen Heldt Fars tante: Eva Nadai Fars kusine: Kathy Friend
Producer: Ulrik Gutkin
Fotografer: Susanne Kovács, Casper Høyberg (DFF)
Klipper: Marion Tuor
Musik: Povl Kristian
Lyd: Claus Lynge