Hvor er Britney Spears? Holdes hun fanget mod sin vilje? Hvem varetager egentlig hendes interesser? Og hvad mener hun selv? Hvorfor hører vi ikke fra hende? Det lyder som plottet til en hollywoodfilm, men i virkeligheden er det oplægget til en dokumentar om den optur, der blev til en kæmpe nedtur for et at vor tids største popikoner – Britney Spears.

Britney fødes i sydstaterne i USA og man øjner hurtigt et stort talent i den lille charmerende pige. Hendes familie hutler sig igennem tilværelsen for at give hende sangundervisning og tage til auditions, og det bærer da også frugt, da hun bliver en del af ”The Mickey Mouse Club”, hvor blandt andre Justin Timberlake også for alvor blev kendt for første gang. Efter Disney-succesen bliver der stille omkring den blomstrende stjerne, der dog på sigt formår at skabe sig et navn og blive et stort popikon. Hendes uskyldige look og opførsel giver folk opfattelsen af, at hun er billedet på den perfekte amerikanske pige. Men glansbilledet krakelerer og medieverdenen og en stor del af publikum vender sig mod hende. Hun jages vild af paparazzier, der nådesløst følger med, da hun kronrager sig selv, indlægges på psykiatrisk gang på gang, mister forældremyndigheden og retten til samvær med sine børn, da hendes far Jamie Spears gøres til hendes værge og ikke mindst, da hun forsøger at få ophævet hvervemålet.

Om end dokumentaren i den grad bærer præg af at være amerikansk produceret, hvormed der for alvor er skruet op for dramaet, teorierne og forsøget på at vække en masse følelser i modtageren, så tegner den et klart billede af en ulykkelig skæbne, som i en al for lang årrække ikke har haft ret til at bestemme over sig selv, sin økonomi, børn eller karriere. En trist skæbne som man kun kan ondt i maven at tænke over.

Med hjælp fra forskellige kilder tæt på Britney eller med viden omkring hendes situation belyser New York Times sagen og omstændighederne omkring Britneys op- og nedture i håbet om forstå, hvordan et så ungt menneske kan blive sat under værgemål og fratages al medbestemmelse – noget, der normalt kun sker for ældre mennesker eller folk, der af mentale grunde ikke er i stand til at tage vare på dem selv. Dokumentaren har for alvor fået fans verden over til igen at kæmpe for at ”befri Britney” og givet nyt liv til sammenslutningen ”FREE BRITNEY”, der netop ønsker at befri Britney fra værgemålet. En bevægelse Britney efter sigende skal have anerkendt mens hun fortsat strides med hendes far om retten til selv at bestemme over sit liv.

Flere synsvinkler belyses, men alligevel står man tilbage med det helt store spørgsmål; hvad er op og ned – og hvor er Britney selv eller Spears familien henne i alt det her? New York Times ytrer afslutningsvist at de ikke ved, om Britney reelt er velvidende om, at de har bedt hende medvirke i dokumentaren, noget der for de mange fans stiller endnu flere spørgsmål ved sagen om den mere eller mindre rettighedsløse Britney Spears.

Forventer man, at man skal have en stor, bred forståelse for, hvad der reelt er foregået, så går man derfra med uforrettet sag, men ønsker man i stedet et overblik over og gennemgang af de mange op- og nedture, der har fulgt Britney Spears, kan man slukke for fjernsynet og være tilfreds. Dokumentaren er i den grad blevet hypet som noget, alle bør se, hvis de bare har været den mindste smule fan af Britney Spears og ønske at bakke op om ”FREE BRITNEY”, men netop ”hype” er måske det rette ord, for har du ikke set den er du ikke gået glip af det helt store. Har du set den, har du måske et ekstra kort at hive ud af ærmet til næste middagsselskab, når samtalen er ved at gå i stå.

Producer: The New York Times

Director: Samantha Stark

Writer: Liz Day

Udgivelsesdato: 5. februar 2021