Den 3. november 2020 er der valg i USA, og dokumentarfilmen #Unfit: The Psychology of Donald Trump forsøger at komme med en ny vinkel på Donald Trumps evner eller ifølge dem manglen på samme til at være Præsident.  Timingen for denne film er sikkert ikke helt tilfældig. 

En håndfuld højtuddannede psykologer og psykiatere kommer med deres faglige syn på Donald Trump. Ingen af dem har mødt Donald Trump, men som en af psykologerne siger, er det ikke vigtigt at møde ”patienten”, i stedet har de valgt at gøre brug af den videnskabelige metode observation, og de mener at have rigeligt af empiri til at komme med deres videnskabelige diagnoser. 

Dokumentarfilmen er ganske ensidig blandt andet fordi samtlige interviews konkluderer det samme. I dokumentaren linkes der til klip med Erich From og Freud og til udtalelser fra Trump enten fra TV shows, interviews og hans Twitter konto. 

De mest spændende udtalelser kommer fra Donald Trumps ven, sportsjournalisten Rick Reilly, som har spillet golf med Donald Trump. Han sammenligner Trumps Golfspil med Trumps karakter. Hvis Donald Trump kan snyde i golf, så snyder han nok også som præsident.   

En anden, som kommer med nogle ganske interessante anskuelser, er den tidligere efterretningsofficer Malcolm Nance. I dokumentarfilmen kører de helt til kant og længere, da en historieprofessor går ind og sammenligner Donald Trump med Mussolini og endda Hitler. 

Dokumentarfilmen minder mest om en smædekampagne, og det bliver desværre lidt trættende at høre forskellige folks teorier og diagnoser om Donald Trump, en mand de færreste af dem har mødt. Hensigten er som én af psykologerne siger, at det er etisk forkert af mig ikke at advare mod en mand som Trump.  

I Danmark er vi nok vant til den lidt mere kritiske holdning og at se en sag fra begge sider. Sandsynligheden for at der en dag dukker en dokumentarfilm op om Mette Frederiksen, hvor psykologer og psykiater går ud og diagnosticerer hende ud fra hendes TV optræden, interviews og Facebookkonto er nok lig nul. Men dette er en amerikansk produceret dokumentarfilm, så rammerne er lidt mere frie, og de medvirkende får deres 5 minuts of fame. 

Instruktør: Dan Partland 

Medvirkende: Malcolm Nance, George Conway, John Gartner, Lance Dodes med flere. 

Premiere:25 oktober 2020.