Har man ikke set Jonas Poher Rasmussen dokumentar ”Flugt” om den 36 årige Amins flugt fra Afghanistan, fristes man til at sige ”what’s all that fuzz about?”; hvordan kan en dansk dokumentar om en flygtnings rejse og skæbne komme så langt, at den ligefrem er nomineret til hele tre Oscar? Men har du først set den, så ved du lige præcis hvorfor, ”Flugt” er gået verden rundt og har fascineret folk i en lang række land.

De første fem minutter når du at overveje, om du egentlig orker at se en animeret dokumentar, man når faktisk næsten at irritere sig over formatet lige indtil, historien om drengen Amin og hans familie får dig til at glemme både at dokumentaren er animeret men for den sags skyld også alt andet omkring dig.

Amin vokser op i Kabul i 1980’erne. En lykkelig og problemfri barndom, der med et ændrer sig, da der udbryder borgerkrig i landet og alle mænd – unge som gamle – indkaldes til hæren. Hans hjemby udvikler sig til en krigszone, og familiens splittelse begynder for alvor, da hans far pludselig forsvinder. Amins mor beslutter sig herefter for at tage flugten sammen med sine børn og opgiver og efterlader alt det, de har kendt og elsket.

En lang og problemfyldt rejse fører til sidst Amin til Danmark, hvor han kæmper med sine indre dæmoner og forsøger at få forholdet til sin kæreste til at fungere uden, at disse dæmoner får lov at spille alt for meget ind. En mission, der synes umulig, før Amin har set dæmonerne og sig selv i øjnene.

Amins rejse er måske ikke enestående, flere tusinde flygtninge har gennem de seneste år risikeret livet i håbet om at ende i et land, hvor de kan leve i fred og få en almindelig hverdag. Netop derfor bliver Amin talsperson for alle dem, der må efterlade alt bag sig, og som må forsøge at finde sig et hjem i det fremmede.

Amins historie bærer på den ene overraskelse og tragedie efter den anden og sammen med de filmiske virkemidler, formår dokumentaren at ramme publikum der, hvor det gør allermest ondt. Måske endda mere, end hvis dokumentaren ikke havde været animeret. Man efterlades med en knude i maven og følelsen af tomhed og desperation over den skæbne, som Amin deler med alt for mange andre mennesker, og som meget tydeligt sætter sine spor i de efterfølgende forsøg på at få et helt almindeligt liv. Samtidig er der noget dragende over, at man aldrig får at vide eller efterfølgende kan søge sig frem til, hvem Amin i virkeligheden er.

”Flugt” sætter for alvor Danmark på Oscarkortet og blev allerede ved udgivelsen spået en stor fremtid. Forlader produktionen bag ikke Oscarnatten med en statuette i hånden, kan vi alligevel være stolte af, at vores lille land har så dygtige filmproducenter og instruktører, at de formår at skabe et dokumentarisk mesterværk.

”Flugt” kan i øjeblikket ses gratis på DR.DK

Instruktør: Jonas Poher Rasmussen