‘Niels Bohr – Verdens Bedste Menneske’ kan vel nærmest kaldes for en foredragsfilm, hvor der søges at finde svar på spørgsmål såsom: Hvad skete der op til at atombomben blev sprængt over Hiroshima i 1945? og Var det Niels Bohr som opfandt atombomben?.
Filmen består for det meste af billeder og små filmklip af den berømte Niels Bohr, og fra Niels Bohrs liv. De fleste har hørt om Niels Bohr, men hvem var han egentlig?
Samtidig er ‘Niels Bohr -Verdens Bedste Menneske’ også en verdenspolitisk rundrejse, hvor man som biografgænger bliver inviteret med til både England, USA og Sovjetunionen.
I en alder af kun 38 år opnår Niels Bohr at blive tildelt Nobelprisen i Fysik i 1922. Med ét var Niels Bohr berømt, endda verdensberømt og i filmen vises der mange foto og film, fra Niels Bohrs møder med både kendte forskere og statsoverhoveder fra Einstein, Churchill og den engelsk Dronning Elizabeth og mange flere. De mange forskere og fysikere der kom til Danmark fra hele verden, for at arbejde sammen med Niels Bohr giver også et hidtil uset billede ind i Niels Bohrs liv.
Bag enhver stærk mand står en lige så stærk kvinde, og de færreste kender til historien om Niels Bohrs hustru Margrethe. Store dele af filmen handler om hustruen Margrethe, og hvordan de fik lov til at bo i en luksusvilla ude i det daværende Carlsberg byggeri.
Filmen går også tæt på Niels Bohr og Margrethes privatliv. Og fortæller nærmere om tragedien der ramte dem begge, da de desværre mister 2 af sine sønner på tragisk vis, hvilket de aldrig helt kommer sig over.
Der kigges hovedsageligt tilbage i filmen, men samtidig er der også nutidige optagelser fra Niels Bohr instituttet, opkaldt efter Niels Bohr, som var det en reklamefilm for fysikuddannelsen. Forskerne på Niels Bohr Instituttet er utrolig dygtige til at forklare om kvantefysikkens love og regler, og det lyder både spændende og simpelt.
Sønnesønnen til Niels Bohr er gået sin berømt farfars fodspor, hvilke er lidt sjovt. Og han fortæller flere ukendte anekdoter. Anekdoter der er med til at løfte filmen.
I oktober 2022 blev stykket ‘København’ vist i Skuespilhuset. ‘København’ bygger på Mihael Frayns skuespil fra 1998, der handler om venskabet mellem fysikerne Niels Bohr og Werner Heisenberg og stykket kredser om de to mænds møde i 1941 i København. Jens Jørn Spottag spiller Niels Bohr. Du kan læse vores teateranmeldelse her.
Det er hensigten at ‘Niels Bohr-Verdens Bedste Menneske’ skal bruges som undervisningsmateriale i skolerne, og filmen er ganske passende til folkeskoleelever samt gymnasiestuderende. Hvis man ønsker at vide mere om Niels Bohr og ikke mindst manden bag myten, er ‘Niels Bohr – Verdens Bedste Menneske’ absolut værd at se.
Medvirkende: Niels Bohr, familien, Einstein med flere
Instruktør: Anna von Lowzow og Marie Breyen
Varighed: 1 time og 15 minutter
Premiere: 2.2.2023