Nørrebro Teater havde med stor succes ´Et Juleeventyr´ på plakaten i 2019. I 2020 spændte pandemien ben for forestillingen, men i 2021 er man på banen igen med en del udskiftninger blandt skuespillerne. Charles Dickens eventyr fra 1843 er gendigtet og dramatiseret af engelske Patrick Barlow, og det er i denne udgave, publikum møder den fornærede, usympatiske, gnavne, gamle og misantropiske Ebenezer Scrooge, der kun lever for at få sin penge til at yngle. Det gør han ved at kræve ågerrenter af dem, der virkelig trænger til et lån. Sofie Staugaard er sprunget ind i den store rolle som Ebenezer Scrooge, da Mette Horn har været ude for et slemt uheld. Stougaard er et godt cast til rollen. Hun giver den som sarkastisk og ydmygende gnom, der ikke lader sig røre af hverken anmodninger om velgørenhed til de fattige eller har til sinds at give sin frustrerede og nervøse ansatte Crachit fri i anledning af julen, så han kan være sammen med sin familie. Stougaard kan spytte fornærmelserne ud mellem tænderne, så det på en gang er bidende ondt og morsomt. Samtidig mærker man frygten hos Scrooge, når ånderne fra fortiden, nutiden og fremtiden viser sig. Han vil ikke være med og forsøger at få ånderne til at forsvinde. Her bliver han en lille bange mand, der ikke har lyst til at genleve fortidens svigt fra faderen, sin tabte kærlighed til Isabella og ikke mindst tabet af den eventyrbog, han elskede som barn.
Charles Dickens var drevet af social indignation over de forhold, som mange englændere levede under i 1843, hvor historien blev udgivet. Det har ikke været sjovt at være fattig på den tid, så at sætte situationen på spidsen ved at kreere en person som Scrooge får budskabet frem. I denne udgave har Scrooge endda været smart at tage julen ind som et forretningspotentiale. Glædelig jul står det i festligt neonrør i hans kontor, og der gjalder julemusik fra den gammeldags grammofon.
Ud over Sofie Stougaard, der ”kun” skal passe hovedrollen som Scrooge, har skuespillerne mellem 6 og 9 roller hver at spille. De har godt nok travlt, for der skal skiftes kostumer i et væk. Det er hæsblæsende og sjovt. Man bliver for så vidt i den gamle historie, men der er indlagt både rap og poetry slam, så vi også er lidt i nutiden. Den lidt gammeldags humor gik ind hos både store og små. Der er arbejdet med timingen, og publikum blev meget dygtigt inddraget i løjerne. Det er svært, men det lykkedes i den grad. Især Andreas Jebro er god til at få børnene med. Jebro var også med i 2019, og han er bare blevet bedre. Han er et kæmpe komisk talent, der ikke er bange for at gøre grin med sig selv. Han ligner nærmest en ung H.C. Andersen i rollerne som både korsanger, Crachit, Scrooge som dreng og ung, Marley og endelig lille Tim.
Marie Dalsgaard og Sophie Marie Jeppesen er herlige i diverse roller og er skønne at skue som de to fine damer iført storternede kjoler og lilla højt hår, da de uden held søger om penge til velgørenhed hos Scrooge. Peter Zandersen er sjov, når han uden blusel synger en anden sang end sine medsangere, da der skal synges jule-carols. Han er sympatisk som Scrooges nevø Frederik, der gang på gang prøver at smelte sin onkels hjerte.
Mange teatereffekter var i brug ved de mange sceneskifter. Drejescenen blev flittigt brugt, når man bevægede sig fra Scrooges fine palæ til nevøens hjem, hvor der bliver afholdt julefest. Crachits hjem er helt sammenpresset, så fattigdommen er til at tage og føle på, når Peter Zandersen agerer tre små børn med to dukker som medspillere. Hans hænder stikker ud af dukkernes ærmer, hvilket skaber morskab, når han ikke selv kan tage imod det glas, hans mor rækker ham. Dertil kom lemme i gulvet, hvor ånder og genfærd dukkede op, ligesom teaterrøgen flere gange bredte sig.
Det kan afsløres, (og det kunne man nok regne ud), at Scrooge lader sig formilde, og at julestemningen indfinder sig. Patrick Barlow giver os ikke overraskende en meget engelsk teateroplevelse. Det er i bedste pantomime tradition, og det er sjovt. Det får det sørgelige budskab til at gå ind. Charles Dickens gamle historie virker stadig i 2021, selv om den sociale ulighed i dag ikke kan sammenlignes med England i 1840-erne.
Røde lysende juletræer oplyste teatrets facade, og ved forestillingens slutning var huset over for teatret prydet med et hologram af den grumme Scrooge – skønt påfund. Forestillingen spiller indtil 21. december.
Instruktion: Viktor Tjerneld
Scenografi og kostumer: Franciska Zahle
Manuskript: Patrick Barlow baseret på Charles Dickens´ roman A Christmas Carol
Teaterforlag: Nordiska ApS – København
Lysdesign: Mårten K. Axelsson
Lyddesign: Ida Jacobsen
Medvirkende: Sofie Stougaard, Marie Dalsgaard, Andreas Jebro, Sophie Marie Jeppesen, Peter Zandersen.
Varighed: 2 timer inkl. pause
Spilleperiode: 21. november til 21. december 2021