Engelske John Osbornes selvbiografiske stykke fra 1956 er ikke nogen feel-good historie – tværtimod.
Det handler om Jimmy, der trods god, intellektuel uddannelse, er præget af at komme fra den engelske underklasse. Han er gift med Alison – ligeledes veluddannet, men hjemmegående og med en far, der har været oberst og udstationeret i Indien i mange år. Jimmy har ikke følt sig respekteret af sine svigerforældre, hvilket i den grad går ud over hans kone, som han går verbalt i kødet på uden stop. Osbornes stykke ”opfandt” begrebet om ”den vrede unge mand”, og vred det er han.
Stykket foregår i en lille lejlighed. Det er søndag, og Jimmy er sammen med sin hustru og vennen Cliff, der på ubestemt tid har slået sig ned hos parret. De to herrer læser avis, og Jimmy er højlydt irriteret over indholdet af dem. Alison stryger og hører kun efter med et halvt øre på sin mands frustrationer. Cliff matcher ikke Jimmy i intellekt og kommer til kort over for vennens udbrud.
Alison forholder sig langt hen ad vejen passivt til situationen, men bliver dog gal, da Jimmy og Cliff slås og støder ind i strygebrættet, hvilket resulterer i, at hun brænder sig.
Parrets uholdbare ægteskabelige kampe kommer til et vendepunkt, da Alisons veninde Helena kommer på besøg og uden at fortælle hende om det, kontakter Alisons forældre og beder dem hente deres datter. Alison er derudover gravid, men har ikke magtet at fortælle sin mand om det.
I Krudttøndens lille intime rum var Søren Højen Jimmy. Hans vrede var intens, omgivelserne fik ikke et ord indført. Cliff, spillet af Peter Vinding, er god som den fortabte, men venlige unge mand, der ikke rigtigt har greb om sit liv.
Alex Jespersen er yndig og overbevisende som den unge hustru, der er overladt til huslige pligter og helst skal holde sig i baggrunden, mens hun opfylder sin mands behov. Helle Kristiansen agerer engelsk snobbet skuespillerinde og femme fatale, og hun er stærk i begge dele.
Ian Burns er sød som den overordnet sympatiske oberst, der gerne vil have, at alt bliver som det altid har været i modsætning til hans svigersøn, der er frustreret over, at ingenting ændrer sig. Det er nok historiens største og uløselige dilemma.
Stykket forholder sig både til de personer, der er med, men nok så meget handler det om det engelske klassesamfund og dets indvirkning på det enkelte individs liv. Det har ikke ændret sig drastisk siden 1956, og historien er overraskende nok meget aktuelt end nogensinde også i 2019, hvor det engelske samfund bokser til at knække Brexit-nøden.
Det er en god, underholdende og lærerig forestilling, så der er al mulig grund til at se den, og hvis du er engelsklærer, så benyt dig af teatrets undervisningsmateriale og tag dine elever med.
Manuskript: John
Osborne
Instruktør: Helen Parry
Medvirkende: Ian Burns, Søren Højen, Alex Jespersen,
Helle Kristiansen & Peter Vinding
Varighed 2 timer og 20 minutter inkl. pause
Spilleperiode: 23. oktober til 23. november 2019