Så er endnu en Kong Richard skabt af William Shakespeare på scenen. Denne gang er det Richard II – skrevet omkring 1595. Stykket er bearbejdet og forkortet af Benedikte Hammershøy Nielsen, så store dele af den oprindelige første akt er skåret væk.
Det står dog stadig klart, at Richard II er virkelig på spanden. Han er forgældet og upopulær hos dem, der har tabt penge på grund af ham. Derudover har han forvist sin fætter hertug Bolingbroke, der er vendt tilbage til England for at kræve sin ret – nærmere betegnet en arv, som kongen har konfiskeret for at kunne gå i krig i Irland. Da de to endelig mødes, er kongen så mentalt ude af balance, at han giver Bolingbroke meget mere end denne forlanger. Så i stedet for ”bare” at give ham sin fædrene arv tilbage, tilbyder han ham kronen.
Scenografi og kostumer er skabt af Bente Lykke Møller, og hendes præg er tydeligt. Der er skåret ind til benet med scenografien, der består af 14 moderne, sorte daybeds, der hele tiden står på drejescenen. Enkle er også kostumerne til de ni mænd, der spiller samtlige roller. De er alle iført mørke jakkesæt. Det er for så vidt som det var på Shakespeares tid, men dengang havde de skuespillere, der spillede kvinderoller, formentlig kvindetøj på.
Olaf Johannesen spiller titelrollen som Richard II – og tak for det. Han bærer forestillingen. Han har vid og vanvid og spiller rollen som kongen, der taber magten, eminent. Han indleder forestillingen med at træde frem foran tæppet og fortælle om sig selv som Richard II, og det er virkelig vittigt. Han har derudover en diktion, så man hører hvert et ord. Det er et problem for flere af de andre medvirkende, men måske skyldes dette i virkeligheden ikke skuespillernes evner, men et problem med akustikken i Skuespilhuset.
Mikkel Arndt er Henry Bolingbroke, senere kong Henry IV. Han fremstår stille og rolig overfor den stedse mere forpinte konge, og det er sikkert det, der i sidste ende sikrer ham magten.
Samspillet mellem Olaf Johannesen som den afsatte konge og Mikkel Arndt som den nye konge er rørende. Selv om kongen har indvilliget i at afgive magten, kan han ikke fysisk slippe, hvad han kalder den hule krone. Han presser kronen ned over hovedet på den nye konge for at slippe for magtens åg.
Nicolaj Kopernikus er dronningen, og i jakkesæt er der i hvert fald ikke visuelt noget, der hjælper ham med at portrættere hende. Imidlertid er Kopernikus en dygtig skuespiller, og han og instruktør Staffan Valdemar Holm griber hans rolle interessant an. Når han ligger ned, er i seng med kongen eller er ked af det, fordi kongen ikke er til stede, taler han med feminin pive-stemme. Når han står op og for alvor taler dunder til sin ægtefælle eller andre, hvor et mere brutalt budskab skal igennem, taler han med sin egen maskuline stemme. Det er godt tænkt.
I det hele taget er der oplagt tænkt dybt og intellektuelt over brugen af daybeds, som de medvirkende ligger på, sidder på eller rejser sig fra. Der er tænkt over brugen af musik af henholdsvis Händel, Henry Purcell, Wagner, Lou Reed, Louis Armstrong og Rule Britannia. Til sidstnævnte laver alle herrerne nogle særprægede spjættehop, som ikke giver oplagt mening.
Ægteparret Staffan Valdemar Holm og Bente Lykke Møller har helt deres egen stil. De har forkortet og moderniseret et Shakespeare stykke, vi ikke har set ofte. Der er mange tanker om magtens anatomi i denne teksttunge tragedie, hvor de fleste dør til sidst.
Forestillingen er dog trods fine skuespilpræstationer hele vejen rundt blevet en anelse fortænkt.
Richard II på Det Kongelige Teater Skuespilhusets store scene
Medvirkende: Olaf Johannesen, Mikkel Arndt, Peder Holm Johansen, Tom Jensen, Nicolaj Kopernikus, Alvin Olid Bursøe, Andreas Jebro, Zahi Nobel og Peter Gilsfort
Statister: Malene Natalie Larsen, Tea Hartelius og Christina Hildebrandt
Dramatiker: William Shakespeare
Iscenesættelse og bearbejdelse: Staffan Valdemar Holm
Scenografi og kostumedesign: Bente Lykke Møller
Lysdesign: Clement Irbil
Lyddesign: Rasmus Kreiner
Oversættelse: Niels Brunse
Bearbejdelse: Benedikte Hammershøy Nielsen
Varighed: 2 timer og 15 minutter inkl. pause
Spilleperiode: 15. september til 29. oktober 2023