That Theatre Company med Ian Burns ved roret er med den engelsksprogede forestilling ´ Same Shit Different Planet – a martian toothache´ nået til det sidste stykke i ´The Location Trilogy´ af irske Fergal O´Byrne. Man må sige, at O´Byrne er nået vidt omkring i de tre teaterstykker. Vi har været med på Antarktis i 2020 i ´Extremophiles´, hvor fire mennesker med tre forskellige nationaliteter opholder sig på en forskningsstation. I anden forestilling ´Rub-a-dub-dub´ fra foråret 2022 er vi på et engelsk/irsk hotel, hvor tre venners venskab udforskes, mens de observeres af en replikant/robot, som er programmeret som kompetent stuepige m.v. (Når hun da ikke lige er til opladning).
I ´Same Shit Different Planet´ har vi bevæget os ud i rummet, og vi er nået til år 2251. Her har menneskene gjort Mars til deres koloni, og det går tilsyneladende forbløffende godt. Scenen er sat i tandlægen Dr. Sørensens venteværelse, der er møbleret med to moderne sofaer og en beholder med blå væske. To personer venter på at komme til hos tandlægen. Den ene er Owen, som vist nok har sin etnicitet på Mars. Han er iført baret a la Che Guevara, og han er da også oppe på barrikaderne i mødet med den anspændte kvinde Caxi – formentlig oprindelig fra Jorden. Og så har han tandpine. Mellem dem står klinikassistenten Sisi, som er en ret irriterende robot, der er indstillet til konstant at smile og grine (for højt), byde patienterne velkommen og straks tilbyde klinikkens patienter den mystiske blå væske og ditto pille. Marsboeren afslår, mens Caxi sluger pillerne, som var de pebermyntepastiller, hvilket har en tiltagende berusende effekt på hende.
Til at underholde patienterne i ventetiden er der både reklamer og nyhedsudsendelser på skærme i venteværelset.
Tandlægen Dr. Sørensen dukker op efter en rum tid i klinikken. Han er tydeligt påvirket af piller eller alkohol – vælg selv. Herefter begynder interaktionen og sandhederne at rasle ud af skabene. Der opstår relationer på kryds og tværs af race og endda menneske og robot imellem. Det er ikke helt til at få hoved og hale i, men det gør ikke så meget.
Fergal O´Byrnes satiriske fremtidshistorie cirkler om overbefolkning, kunstig intelligens og den sandhed, som den overvejende del af enhver planets befolkning aldrig bliver præsenteret for af det politiske system. Det er både sjovt og tankevækkende, for den spændende AI kan overhale menneskene indenom, før vi aner det. Måske kan man for eksempel sagtens leve sammen med en robot, bare den er sød og empatisk nok?
Hele crewet er veloplagt med Sophie Larsen i spidsen som robotten Sisi, hvis tidligere robotpersonlighed har været en brovtende taxachauffør i New York for mange år siden. Denne personlighed er ikke slettet helt, hvorfor der mellem de sukkersøde beskeder til patienterne i venteværelset, dukker grovheder af den anden verden op. Taxachaufføren fra New York er på den måde inde over konversationen i en tandlægeklinik på Mars, hvilket giver en ret sjov vekselvirkning. Luiz Karlsen giver den som tiltrækkende vred ung mand, og begge de damer er bestemt ikke upåvirkede af ham. Katrin Weisser var på premiereaftenen den småplørede og forvirrede Caxi i en hættekjole af blankt blåt stof og nogle iøjnefaldende røde strømper. Endelig er Peter Vinding den lidet tillidsvækkende tandlæge – (eller er han?). Han er urkomisk som kynisk og liderlig bedrager.
Ian Burns spillede med i de to første forestillinger, men er i denne kun med på skærm som tv-vært. Til gengæld har han sat sig i instruktørstolen, og han har fået meget ud af sine skuespillere.
Se forestillingen, sørg for at unge skole- og gymnasieelever ser den. Den er let tilgængelig, sjov og lægger op til vigtige diskussioner.
Same Shit Different Planet på Krudttønden
Manuskript: Fergal O´Byrne
Instruktør: Ian Burns
Medvirkende: Peter Vinding, Katrin Weisser/Maja Muhlack, Sophie Larsen, Luiz Karlsen
Med som TV-vært på fjernsynsskærm: Ian Burns
Scenografi og kostumer: TTC Team
Lyd-design: Mark Jones
Lysdesign: Julian Simpson
Varighed: 70 minutter uden pause
Spilleperiode: 25. januar til 25. februar 2023