”The Third Place” er navnet på et dragende event i København denne sommer. Det er den anonyme street art kunstner Landic Project, som står bag i samarbejde med Det Grønlandske Hus i København – Kalaallit Illutaat.
Eventet med dertilhørende konkurrence kan ved første øjekast virke simpelt: Følg sporene og ledetrådene på kunstnerens Instagram-konto og Det Grønlandske Hus’ Facebook-side, og find frem til en nyophængt mosaik, som Landic Project for nyligt har sat op. Men allerede her aner man, at der er noget mere ved historien. For der er flergrønlands-mosaikker i København …
På Landic Projects Instagram-konto kommer man ind i et hemmelighedsfuldt og drilsk univers. Der er bl.a. citater fra postkoloniale kritikere og tænkere, herunder jamaicansk-britiske Stuart Hall, nigerianske Chinua Achebe og grønlandske Pia Arke samt billeder af mosaikkerne rundt omkring i København, en snehare og korte teasere og klip, der annoncerer den nyligt i gang skudte konkurrence. Her kan man vinde sin helt egen mosaik eller en af fire T-shirts prydet med en mini-mosaik.
Der er en længere forhistorie bag dette sommerevent. Graver man lidt dybere, kan man se at Landic Projects mosaikker i mange år har været kult i det grønlandske og grønlandske/danske miljø i København og resten af Danmark. Siden 2015 har kunstneren ophængt sine mosaikker rundt omkring i hovedstaden. Rygterne siger, at der også er spottet en mosaik i en grønlandsk by på Vestkysten, men informationerne er sparsomme. Folk holder på deres hemmeligheder og mystikken.
Præmissen er, at man skal finde The Third Place. The Third Place er helt konkret den nye mosaiks hemmelige placering. For at deltage i sommeren konkurrence skal man indsende et billede af en valgfri grønlandsmosaik og den præcise placering af den nyeste mosaik. Man skal derudover skrive en kort tekst, som fortæller, hvad man føler, når man ser mosaikken.
Det Grønlandske Hus og Landic Project udvælger vinderen i slutningen af august, og det er de kreative, poetiske og hemmelighedsfulde, som vil blive belønnet. Måske er The Third Place det sted, man finder ind til og det, man oplever og føler når man ser mosaikkerne? Her skal det siges at The Third Place er et begreb, der stammer fra den grønlandske kunstner og postkoloniale tænker Pia Arkes essay ”Ethno-aesthetics” fra 1995.
Mosaikmysteriet, som det er blevet døbt i årenes løb, er altså art hybrid form, der mixer gadekunsten med det postkoloniale og omvendt – lige midt i København, som er Danmarks centrum for kolonialisme.
Eneste ledetråde indtil nu er en kort film, hvori konkurrencen annonceres. Her ser man den anonyme kunstner sætte hvad, der må være den nye mosaik, op – og her går sneharen igen … Er dette den første ledetråd? Er mosaikken at finde ved Hareskov Station? Haregade i Indre by? Eller? Denne ledetråd er blot en af mange, der vil komme hen over sommeren.
Som kunstværk fungerer The Third Place fantastisk godt på flere forskellige niveauer, og man kan læse meget forskelligt ind i det. I denne anmelders optik, bliver byens konkrete rum og landets kolonihistorie sat tydeligt i samspil. Grønland får en tilstedeværelse i det københavnske bybillede og hele eventet, som køres af Land Project og Det Grønlandske Hus, bliver en tiltrængt sommergave til alle med interesse for street artens æstetik og den samfundskommentar, som denne genre netop er skabt til at kunne levere.