Den nobelprisvindende Elfriede Jelinek har skrevet ”Folkekongen”, som betegnes som en ”sproglig vanvidsrejse ind i sindet og ud i verden efter valget af Donald Trump.” Det er lige hvad det er. Husets Teater byder på en eksplosion af tanker og følelser omkring verdens nuværende situation.

Dagen efter det amerikanske præsidentvalg i 2016 påbegyndte Jelinek et teaterstykke inspireret af det valgresultat, som gik mod alle vælgermålinger, statistikker og ekspertudtalelser. ”Folkekongen” er et bombardement af afmagt, forgabelse i magt, forgabelse i afmagt, protestslogans, banal satire og storladne referencer til den vestlige kulturs historie fra biblen, græske tragedier, Shakespeare, Mickey Mouse, sange fra populærkulturen og meget mere.

Instruktør- og scenografduoen Liv Helm og Baboo Liao er gået til opsætningen på en måde, som næsten er svær at beskrive. Det nådesløse indre kaos, som Jelinek sætter ord på, er visualiseret og materialiseret i voldsomt vellykket grad. I en time og 45 minutter hives man rundt i denne vanvidsrejse, som sanses mere end sprogligt.

Scenen er ikke som scener ofte er. Man er med til et Trump ralley med publikumsrækker på podiet og foran podiet. Døre åbnes og lukkes, lyset slukkes sågar i hele salen, teaterrummet indtages på besynderlig og til tider brutal vis. Hvis man som publikum ikke er tilpas med at blive inddraget, vil det være en god idé at spørge til hvilke sæder, man skal booke, inden man køber billetter. Skuespillerne er voldsomt fysiske, tramper rundt mellem publikum, kigger direkte ind i øjnene og stiller konkrete spørgsmål og forventer svar. Det er et meget spændende og grænseoverskridende rum.

Lotte Andersen, Youssef Wayne Hvidtfeldt og Emilie Rasmussen er alle absolut betagende. Deres fysiske udfoldelser og ofte råbende stemmer fylder rummet helt ud og kaster publikum gennem de næsten to timer uden pause, mens man fuldstændig mister tidsfornemmelsen. De forskellige jeg’er, som måske alle er det samme, i Jelineks ekstreme tekst personificeres, granskes, distanceres og kommer samtidig alt for tæt på.

”Folkekongen” er et maskingevær, der skyder med konfetti lavet af alt fra The Constitution og det amerikanske flag, kanoniseret vestlig litteratur, fastfood, rock ’n roll, racisme, misogyni, kapitalisme, protest og samhørende usammenhængskraft. Og tænk sig, man har lavet et teaterstykke om Trump, USA og Vesten uden at anvende en eneste fatsuit, fordi man har fundet så rigeligt andre brugbare symboler! Dét er ud-af-boksen-tænkning!

”Folkekongen” spiller på Husets Teater frem til 7. december 2019

Medvirkende: Lotte Anderse, Yousef Wayne Hvidtfeldt, Emilie Rasmussen
Tekst: Elfriede Jelinek

Instruktion og scenografi: Liv Helm og Baboo Liao