De fleste kender eller kendte Charles Aznavour som den lille charmerende sanger, der gennem mange årtier var kendt og elsket over det meste af Verden. Han var barn af fattige armenske forældre, der flygtede til Paris, hvor Charles blev født. Han indspillede i sin levetid (1924 til 2018) 1.200 sange fordelt på ni sprog, han solgte ikke mindre end 180 millioner plader og medvirkede i 80 film – blandt andet Francois Truffauts Tirez sur le pianiste. 

I filmen ‘Aznavour By Charles’ fokuseres der ikke udelukkende på Aznavours imponerende karriere. Den tager udgangspunkt i hans private smalfilm optaget med et kamera, han fik af Edith Piaf i 1948. Der er levende billeder fra hele verden. I filmens speak filosoferer Aznavour over barndommen, sine ægteskaber, sine børn og sit syn på tilværelsen. 

Publikum får kendskab til en mand, der ikke har taget tilværelsen let eller har skøjtet over svære emner. På den anden side har han også nydt fordelene ved at have tjent uforståeligt mange penge, så luksusture på havet og ophold på Capri sammen med familien er også en stor del af Aznavour, og meget befriende er der intet hykleri omkring indtjeningen. Han står ved at have tjent godt. Aznavour har brugt kameraet til at komme tæt på mennesker i eksempelvis Afrika, Bolivia, Rusland, USA, England og Japan. Det formindskede afstanden mellem dem og ham, var hans oplevelse. 

Man lærer mennesket Charles Aznavour at kende, og det er et menneske, der på den ene side ikke praler, men på den anden side står ved sit værd. 

Tre ægteskaber blev det til,  to korte og endelig tredje ægteskab med svenske Ulla, der varede fra 1967 til Aznavours død i 2018. 

Selvfølgelig bliver der også plads til musikken og virakken om Aznavour, der er klip fra jam sessions og fra store koncerter og fra mødet med fans, og der er lange optagelser af megahittet SHE fra 1974.

At billederne er på smalfilm og optaget af en amatør gør historien så meget desto mere autentisk, og der gives et fint tidsbillede med billeder af forskellige tiders transportmidler i form af biler og tog. Der er ikke fotoshoppet eller forskønnet på anden måde. Man ser, hvad kameraet ser, og så må man gøre sig umage for at følge med i den franske speak med engelske undertekster. 

Filmen giver et interessant og usædvanligt portræt baseret på filmoptagelser fra kunstnerens egen hånd. 

Instruktør: Marc Di Domenico

Producer: Charles DE MEAUX

Land: Frankrig 2019

Varighed: 75 minutter