Selv om svenske Hans Blix er over 90 år og fysikken ikke er helt i top, er hans hjerne stadig skarp, når han på sin præcise og humoristiske måde fortæller om sit virke som leder af den delegation, der havde til opgave at dokumentere, om der fandtes masseødelæggelsesvåben i Irak forud for invasionen i landet i 2003. Juristen Hans Blix vejer sine ord på en guldvægt og insisterer på at tale engelsk, fordi hans fagsprog er mere præcist. Han forklarer om sine konklusioner i søgningen på våben. Ingen våben blev fundet, og en nærliggende konklusion kunne være, at der så ikke var våben, men der kunne godt være våben. Blix´ tilgang og rapport til FNs sikkerhedsråd var, at der ikke var grundlag for at gå ind i Irak, når der ikke var fundet våben.

Blix fastslår flere gange, at det var hans opgave at finde eller ikke finde masseødelæggelsesvåben, og at han ikke havde en forudindtaget mening og ikke havde kompetence til at forhindre krig. Han var ”bare” embedsmand – om end en ganske højtstående en af slagsen. Politik overlod han oplagt til Præsident Bush, Dick Cheney og Donald Rumsfeld. Blix er dog ikke mere neutral end, at hans mening oplagt er, at det var de to sidstnævnte, der havde en dagsorden om krig og som orkestrerede det, og han mener også, at det var en fejl at gå ind i landet.

Filmen foregår overvejende i Blix og hans kones lejlighed i Stockholm men små afstikkere til deres idylliske sommerhus. Greta Stocklassas har flere ærinder med sin film. Hun vil til bunds i, om Blix kunne eller skulle have gjort mere for at forhindre krig. Hun spiller sig selv ind i fortællingen, der også har afstikkere til hendes eget noget yngre liv, hvor der i øvrigt er en baby på vej, hvilket har fået alvorlige spørgsmål om verdens fremtid til at trænge sig på. Her har filmen for mange ærinder i de 83 minutter, den varer.

Filmen er således både på mikro- og makroniveau og svinger mellem voldsomme billeder fra invasionen i Irak, demonstrationer fra alverdens hovedstæder mod krigen. Endelig trækkes der tråde til situationen i Ukraine og magtmanden Putin, der ikke engang på skrømt lader observatører nærme sig hans land.

Blix´ tanker om verden i dag og dens fremtidsudsigter er dystre. Der er problemer med krig, der kan ende i et atomangreb, der er global opvarmning og en befolkning, der er alt for stor.

Instruktøren bryder sig ikke om, at rådet er ikke at få for mange børn. Blix siger som den diplomat han er, ikke at hun kun skal få to børn.

Det kan du vel selv regne ud, funderer han. Det er hendes valg.

Det var ligeledes den amerikanske regeringstops valg ikke at lytte til den sandhed, Blix og de øvrige våbeninspektører kom med.

Blix Not Bombs fra 2023

Instruktør: Greta Stocklassa

Lande: Czech Republic, Tyskland og Sverige

Varighed: 83 minutter

Producer: Radovan Síbrt, Alžběta Karásková

Filmen vises i forbindelse med CPH:DOX den 20., 22. og 25. marts 2023

CPH:DOX Logo