Den meget gribende dokumentar REUNITED/En splittet familie er en del af CPH:DOX.

Dokumentaren REUNITED handler om en Syrisk familie, som flygter fra krigen i et sønderbombet Aleppo – Syrien. Familien flygter ikke samtidig, hvilket medfører, at de ender i hvert deres land. Faderen Muhkles kommer til Canada, moderen Rana kommer til Assens på Fyn og deres to sønner Nidal på 17 år og Jed på 11 år kommer alene til Tyrkiet. Hver især sidder de fast i hver deres land, hvor de alle prøver at få hverdagen til at fungere, og samtidig har de har ét stort ønske at blive genforenet som en familie igen. Hver især kæmper de for at holde modet oppe. 

Som dagene, månederne og årene går begynder de alle at forandre sig i deres kamp mod et bureaukrati, der er uigennemskueligt.  Hvor medmenneskeligheden og nåden virker til at være forsvundet. Faderen kan ikke få familien til Canada, da hans opholdstilladelse ikke er blevet godkendt, Rena kan ikke komme til Tyrkiet uden visa, og børnene kan ikke komme på besøgsvisa til Danmark. 

I denne meget rørende dokumentaren følger vi alle familiemedlemmerne, og som publikum får man oprigtig lyst til at hjælpe denne venlige, veluddannede og dannede familie, der går så sønderrivende oplevelser igennem.

Dagligt videotaler familiemedlemmerne med hinanden og på langdistance forsøger moderen og faderen at være der for deres to børn, den mindste Jed kæmper med mobning, og den introverte storebroder Nidal agerer både forældre og bror for sin lillebror, mens han selv kæmper for at bevare troen på en familiesamføring. Flere af de videoer, som børnene sender deres mor rammer én lige i hjertet

Udover at følge families kamp giver dokumentaren et rystende indblik i menneskerne bag statistikkerne i medierne med et ønske om en familiesammenføring. Og om det at flygte fra krig og nu skulle vente og vente på udlændingestyrelsens beslutninger. Og især de danske autoriteters og i en vis grad de tyrkiske autoriteters måde ikke at håndtere sagen på. Gang på gang bliver telefonen smidt på, når Rana forsøger at få svar og finde en løsning.

Kulturtids filmanmelder kan kun anbefale REUNITED til alle som arbejder med mennesker, der flygter fra krig for på den måde at få indsigt i menneskene bag. Samtidig er den også et godt bidrag til samfundsfagsfaglige studerende, der ønsker indsigt i teori og praksis, to faktorer de ikke altid følges.

Kulturtid.dk sender 5 funklende stjerner til REUNITED med ønske om alt det bedste fremover for den lille familie.

Varighed: 78 mnutter

Instruktør: Mira Jargil

Producer: Kirstine Barfod