Det er en følelsesmæssigt mættet film, naturen er barsk og vild ved den sydengelske kyst, hvor den selvlærte palæontolog Mary Anning arbejder. Hun bor sammen med sin gamle tuberkuløse mor, så det er Mary, der skal brødføde den lille familie. Oplagt har Mary Annings liv ikke været belagt med velvilje. Hun har ikke haft adgang til den akademiske verden på grund af sit køn, og decideret uddannelse har hun heller ikke fået. Til gengæld har hun haft evnen til at finde sjældne fossiler, hvoraf nogle er udstillet på British Museum den dag i dag. Mor og datter driver en lille butik med finurlige fund og muslingeskaller. En dag kommer Roderick Murchison og hans hustru på besøg. Han vil gerne følge Marys arbejde, men da han skal videre på en lang ekspedition, efterlader han hustruen Charlotte hos Mary. Han betaler hende for at tage sig af Charlotte, der er tydeligt på svage mentale fødder. Mary indvilliger, da hun har brug for pengene, men er på ingen måde begejstret – en følelse der gengældes af Charlotte. De to kvinder kommer dog mere og mere ind på livet af hinanden og ender ud i en romantisk relation.

Kate Winslet leverer en fremragende præstation som den bitre Mary, der kun har oplevet fattigdom og manglende anerkendelse og som ikke har tiltro til, at nogen vil hende det bedste. Der er et drag om munden, der indikerer, at hun skal passe på sig selv og ikke give sig hen på nogen måde. Charlotte, spillet af Saoirse Ronan er hendes diametrale modsætning som den forfinede og æstetisk begavede overklassepige, der spiller klaver, broderer og viser sig at have god flair for at finde fossiler under Marys kyndige vejledning. Saorise Ronan er fantastisk først som levende død efter at have mistet et barn, (må man gætte på), hun er sødmefyldt i sin kærlighed til Mary og endelig udstråler hun arrogant forkælelse i visse scener.

Det er en film om og med kvinder, deres mænd er bifigurer i deres liv. Man føler med Marys gamle mor, flot spillet af Gemma Jones, som slås med alderdom og tuberkulose og lever i mindet om de otte børn, der er døde for hende – personificeret af 8 små porcelænshunde. Fiona Shaw, Marys tidligere kærlighed, er empatisk over for Mary. Hun forstår sin veninde, men kan ikke hjælpe hende ud af det følelsesmæssige morads, veninden befinder sig i.

Mary Anning og Charlotte Murchison kendte hinanden i virkeligheden, Charlotte tilbragte tid hos Mary Anning for at lære om indsamling af fossiler. Sandt er det også, at Mary Anning ikke fik tilstrækkelig anerkendelse i akademiske kredse på grund af sit køn. Det skal dog siges, at flere af hendes mandlige kolleger mere end en gang sørgede for økonomisk håndsrækning til hende ved at bortauktionere fossiler, hun havde fundet samt sørgede for, at hun fik pension fra den britiske stat. I virkeligheden var Charlotte Murchison heller ikke yngre end Mary Anning. Tværtimod var hun 11 år ældre.

Når det er sagt, har det heller ikke været instruktøren Frances Lees intention at lave en historisk korrekt fortælling om Mary Anning, men at sætte fokus på forskellen mellem rig og fattig og mænd og kvinders ekstremt forskellige muligheder i den akademiske verden i 1800-tallet. Hun dvæler ved det barske kystlandskab, og deres færden her giver en fin autenticitet. Hun får fremstillet to forskellige kvinder, der i deres ensomhed oplever en brændende erotisk kærlighed til hinanden, og det er blevet til en spændende og fascinerende historie.

Ammonite: Premiere den 20. maj 2021

Instruktør: Frances Lee

Medvirkende: Kate Winslet, Saoirse Ronan, Gemma Jones, Alec McArdle, Fiona Shaw m.fl.

Varighed: 120 minutter