Marvel Studios har gjort det igen og har skabt et overdådigt verdensbrag af en ”farvel-film”. ”Avengers: Endgame” rammer de fleste nørder lige i hjertekulen, men samtidig er det også en gigantisk filmisk oplevelse uden lige for dem, der måske ikke kender så detaljeret til hele Marvels universet.

Sidst i ”Avengers: Infinity War” lykkedes det Thanos at udslette halvdelen af alt liv i universet. ”Avengers: Endgame” begynder, hvor vi sluttede sidst, og de tilbageværende superhelte står tilbage med en kæmpe sorg og et kæmpe tab, som ikke kun har påvirket hele kloden og universet, men som også har medført en meget forandret hverdag for de overlevne superhelte. En hverdag og et liv som de hver især har valgt at håndtere og tackle på deres helt egen måde. Spørgsmålet er, hvad kan de nu gøre for ændre det skete? Skal de og kan de rette op på Thanos’ grusomheder?

Spændingsniveauet holdes højt gennem hele filmen. ”Avengers:Endgame” er én stor historie, der samler mere og mere op på de 21 film, der har været vist gennem 11 år og som har ført til denne film, som er nummer 22. Der er så mange små subtile referencer til de tidligere film men også til mange andre film, hvilket får én til at grine hjerteligt flere gange. Marvels univers begyndte i 2008 med superhelten Iron Man. ”Avengers: Endgame” er det fjerde kapitel i Avengers-sagaen, og dermed afslutningen på én historie, som forbinder alle Marvels tidligere filmiske univers.

”Avengers: Endgame” sætter et meget stort sidste punktum i filmstudiets Marvels omfattende serie ”Marvel Cinematic Universe”. Igennem 11 år har vi lært superhelte som Iron Man, Captain America og Hulken at kende, og det er derfor et meget vemodigt farvel men også et hjertevarmt gensyn med den store familie af superhelte. Hvilket gjorde, at flere blandt publikum sad og snøftede eller græd under filmen. 

Flere af scenerne er så storslåede smukke, at man bliver helt bjergtaget. Effekterne er så storslåede, at det er som at være i Planetariet i København, når man er med på rejse ude i Universet. Filmen SKAL ses i biografen på det helt store lærred.

Flere har spået denne til film, til at blive den bedst sælgende, og allerede nu har ”Avengers: Endgame” solgt flere billetter inden for det første døgn i amerikansk forsalg nogensinde.

Joe og Anthony Russo har designet ”Avengers: Endgame” som en IMAX 3D film, og denne effekt er gennemgribende genial til en film af dette format, da man har scenerne helt tæt på, som var man en del af filmen selv. 

Bevidst har vi her på Kulturtid.dk valgt ikke at skrive medvirkende, da det vil være en spoiler at fortælle hvilke superhelte, vi får gensyn med i ”Avengers: Endgame”.

Producer: Kevin Feige

Instuktør: Anthony & Joe Russo

Executive Producers: Louis D’Esposito, Victoria Alonso, Michael Grillo, Trinh Tran, Jon Favreau og Stan

Manuskript: Christopher Markus og Stephen McFeely

Premiere:  onsdag d. 24. april 2019.