Den islandske instruktør og manuskriptforfatter – bag filmen ‘Beautiful being’ – Guomundur Arnar Guomundsson er yderst talentfuld til at portrættere og skildre livet for 4 teenagedrenge, som befinder sig på samfundets bund. Balli er den forsømte og oversete dreng, som bliver drillet i skolen, Konni er slagbroderen, der altid tænker med knytnæverne først, Addi er den mere eftertænksomme og Siggi følger egentlig bare med.

‘Beautiful Being’ er tankevækkende islandsk socialrealisme – råt for usødet, direkte og uden omsvøb – en skildring af teenagedrengenes kamp, og om hvordan de kæmper for deres liv i samfundets skyggeside. Forældrene til de 4 drenge er på ingen måde rollemodeller, enten er de fraværende, alkoholiserede eller voldelige. Med den barske opvækst vælger de et liv fyldt med stoffer og alkohol. Sammen kæmper de for hinanden og gennemgår den ene form for absurde mandomsprøve efter den anden for at teste hinanden af.

Filmen ‘Beautiful Being’ er en barsk film, og den kan virke direkte voldsom at se. Samtidig har den også en række smukke temaer som venskab, sammenhold, livsvalg og konsekvenser, og at den så også er smukt filmet, giver bare det hele et ekstra lag.

Første halvdel af filmen har fokus på drengen Balli, dernæst sker der et skift og fokusset rettes mere mod drengen Addi. Addis mor har spirituelle evner, hvilket hun mener sønnen også har, og der kommer flere scener i filmen, hvor Addi har nogle meget intense drømme. Hvilket gør at man som biografgænger sætter spørgsmålstegn ved om fremdriften i filmen, for fortid, nutid og fremtid går sammen i et, og der kan opstå tvivl om det der sker er filmens realitet eller en af Addis drømme. Addi begynder blandt andet at se lidt anderledes på venskabet med de tre andre drenge.

I enhver anden film, ville det være alle forældres største mareridt, hvis deres børn endte op på stoffer og alkohol i deres teenageår. Men i ‘Beautiful Being’ er det netop, hvad der sker.

Hæsblæsende folder historien sig ud om, hvilke liv de 4 børn har og har haft, og hvad der har gjort dem til dem, de er. Filmen er en hård indsigt i teenagelivet samt de valg og konsekvenser drengene gennemgår. Filmen har nogle ret voldelige scener, der kan være ubehagelige at se på.


‘Beautiful Being’ vandt dette års Europa Cinema Label pris for bedste europæiske film (panorama) 2022 på Berlin International Film Festival.

Det er på ingen mådee en film for teenagebørn, med mindre at man som forælder med afsæt i filmens temaer, bruger den til at få en god samtale med de unge bagefter. Den giver stof til eftertanke, og der kan være brug for at fordøje den bagefter. Jo mere man tænker over filmen, jo bedre bliver den.

Instruktør og Manuskriptforfatter: Guomundur Arnar Guomundsson

Medvirkende: Birgir Dagur Bjarkason, Askell Einar Palmason, Viktor Benony Benediktsson, Snorri Rafn Frimannsson

Instruktion og manuskript:

Varighed: 2 timer og 3 minutter

Premiere: 20.10.2022