Filmen ” Cold War” er intet mindre end en storslået og betagende musikalsk oplevelse, et kærlighedsdrama og et vidnesbyrd på Polen i 1950erne bag det kommunistiske jerntæppe.
 
Den polske antropolog Wiktor rejser rundt i hele Polen. Der indsamler og optager han autentisk polsk folkemusik blandt musikere  fra det polske bondesamfund, da han ønsker at gemme musikken, før den unikke kulturarv og sangene går bort i glemslen.
 
Zula er den smukke unge bondepige, som søger optagelse i Wiktors polske folkemusikkor “Mazowsze”. Allerede ved første øjekast lægger Wiktor  mærke til Zula, som skiller sig ud ved sin skønhed og kønne sangstemme.
 
Deres møde bliver begyndelsen til en passioneret forelskelse mellem Zula og Wiktor. Selvom de begge gifter sig med andre, og ser andre, gør deres stormende forelskelse og deres kærlighed til musikken at de altid finder sammen igen.
 
Deres kærlighed til hinanden bliver gennem årene testet igen og igen, bl.a på grund af kommunisternes ønske om at bruge koret som et propagandakor for Polen, og ikke mindst,  da Zula får rollen som frontsangerinde i koret. Spørgsmålet er kan deres kærlighed overleve trods deres forskelligheder både i baggrund, temperament og ikke mindst livsvilkår?
 
“Cold War” er filmet i sort/hvid og foregår under den kolde krig i 1950érnes Polen, Berlin, Jugoslavien og Paris. Filmen har allerede modtaget stor anerkendelse og har vundet prisen for bedste instruktion ved filmfestivallen i Cannes og filmen er Polens kandidat til årets Oscaruddeling.
 
Historien bag “Cold War” er en fin dedikation til instruktøren Pawel Pawlikowskis forældre  Wiktor og Zula, hvilket også er navnene på hovedpersonerne i ” Cold War”. Og filmen er delvist inspireret af instruktørens forældres livs- og kærlighedshistorie.
 
Biografgængere der er inde og se denne smukke film, vil få oplevelsen og følelsen af at være på en enestående musikalsk rejse i Polen.

Medvirkende: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Land/år: Polen, 2018

Instruktion: Pawel Pawlikowski

Manuskript: Pawel Pawlikowski

Produktion: Ewa Puszczynska

Varighed 128 minutter