Creed

‘Creed’ – måske den bedste sportsfilm nogensinde.

Selvom navnet ikke umiddelbart skriger af det, så er Creed film nummer 6 i sagaen om bokseren Rocky Balboa, selvom Rocky nu er henvist til en birolle – omend en vigtig en af slagsen. Filmens omdrejningspunkt er Adonis Creed, søn til Rockys nemesis Apollo Creed fra den første film i serien. Det kunne umiddelbart lyde som om, man skal have set de foregående film, men ‘Creed’ er en slags reboot af Rocky-franchiset, og den kan derfor sagtens stå for sig selv.

Adonis Creed har, trods en svær barndom præget af lidt for mange ophold i ungdomsfængsler, kæmpet sig frem i finansverdenen, men boksedrømmene trækker og undergrundskampene i Mexico er ikke nok for Creed. Jobbet i Los Angeles bliver derfor sagt op, og Creed tager til Philidelphia og opsøger bokselegenden Rocky, som  modvilligt lader sig overtale til at træne ham på vej mod boksetoppen. Det umage pars rejse sammen, og hvordan de tackler udfordringerne, er ganske interessant at følge, og man ender med at have så stor sympati for Creed, at man sidder helt ude på kanten af biografsædet under den sidste boksekamp, og håber, at den underkuede fighter leverer overraskelsen.

Creed og Rockys rejse fra det rene ingenting til den helt store titelkamp bærer filmen på sine skuldre, og det på ganske glimrende vis. Man kan virkelig mærke hovedpersonerne, og Sylvester Stallone og Michael B. jordan leverer begge en mere end solid præstation. Boksesekvenserne fra Creeds kampe i ringen er desuden voldsomt troværdige – det er som at være der selv. Så selvom filmhistoriens vel nok mest tåbelige løbetur garanteret får selv den mest inkarnerede Rocky fan til at krumme tæer – så pinlig er den virkelig – så fremstår ‘Creed’ alligevel som en fuldendt film og et storslået sportsdrama, og måske den bedst sportsfilm der nogensinde er lavet.

‘Creed’ har danmarkspremiere den 3. december 2015

Instruktør: Ryan Coogler
Medvirkende: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone og Tessa Thompson.