Javier Bardem har den altoverskyggende hovedrolle i Fernando Leónde Aranoas prisbelønnede spanske film ´Den perfekte chef´. Allerede på den let ironiske titel antydes det, at chefen Blanco ikke helt lever op til den beskrivelse. Han er direktør for et firma, der producerer vægte, så balance er et af nøgleordene for ham, siger han vittigt. Blanco understreger, at hans ansatte er som familie for ham. Det er de, indtil han muligvis bliver nødt til at fyre dem. Det kan man jo ikke med familie, kunne man indvende.

Blanco lever et komfortabelt liv med sin smukke, jævnaldrende kone (Sonia Almarcha). De bor i et fantastisk hus med pool og har tjenestefolk til det meste – blandt andet fabrikkens altmuligmand, der udfører arbejde for Blanco om søndagen. Hun har en butik med elegant tøj, så hun har noget at bruge sine dage på.

Firmaet er i opløbet for at vinde en pris som bedste arbejdsplads, og det er et forhold, der i den grad fylder hos chefen. Det er derfor rigtigt ærgerligt for ham, at en tidligere ansat (sjovt spillet af Oscar de la Fuente) tager fast ophold uden for fabrikken og protesterer højlydt gennem en megafon. Dertil kommer, at hans produktionsleder har svært ved at passe sit arbejde på grund af ægteskabelige problemer. Endelig er Blanco muligvis lidt for interesseret i en ny ung og virkelig veldrejet praktikant. Hun bliver spillet af den langbenede og smukke Almudena Amor, der er god til at fremstille den unge pige, der indeholder en hel del mere end bare sit gode udseende.

Der er virkelig lagt i kakkelovnen for intriger og magtkampe, og dem er der mange af – alt sammen under dække af, at Blanco for alvor holder af sine ansatte. (De skal bare makke ret, så det er i hans interesse).
Javier Bardem er en fantastisk skuespiller, og han spiller den elegante chef med psykopatiske træk sublimt.

Fernando Leónde Aranoas plot om en arbejdsplads, en magtfuldkommen chef, fagforening og kollegaskab er intelligent skruet sammen, og den måde chefen har sine omgivelser i sin hule hånd er flot beskrevet. Det hele går dog noget langsomt i filmens første halvdel, og meget er næsten for nemt at gennemskue. Som dramaet skrider frem, tager historien imidlertid drejninger, som ikke er ganske oplagte. Det er her, handlingen for alvor bliver interessant og sine steder uhyggelig, for den store fabrikant møder nok en del mere reel modstand, end han havde forventet. Mere skal selvfølgelig ikke afsløres, men det kan godt antydes, at der kommer til at rasle en del skeletter ud af fabrikantens skabe, og at det ikke bliver så kønt og lødigt, som han selv antyder overfor sine ansatte.

Filmen er smukt fotograferet, og det er skønt at lytte til det smukke spanske sprog. Så må man tilgive, at filmen er mindst 20 minutter for lang.
 
 
 
 
Den perfekte chef – premiere den 1. december 2022
Instruktion og manuskript: Fernando Leónde Aranoa
Medvirkende: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Oscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizo, Tarik Rmili
Varighed: 120 minutter