Julen er hjerternes tid, og alt skulle være så godt. Alle bliver som børn på ny, men det er ikke altid på den gode måde. Tværtimod!! Alle har hver deres dagsorden og hver sin opfattelse af, hvad der får en juleaften til at lykkes.

Det er Paprika Steens film ”Den tid på året” et glimrende eksempel på. Katrine spillet af Paprika Steen har en skøn mand, (Jacob Lohman), en søn på omkring 10 år og en datter på ca. 17. Den udvidede familie består af præstesøster Barbara (Sofie Gråbøl), hendes opblæste forfattermand(Lars Brygmann) og deres søn på 8. Søstrenes forældre er skilt. Mor Gunna (Karen-Lise Mynster) bor i Provence, Far (Lars Knutzon) er gift igen med en ung kone, med hvem han har fået et barn. Og jo – så er der en næsten glemt lillesøster, Patricia, som ingen regner med at se til juleaften. Der er noget med noget afvænning, som man ikke taler for højt om. Patricia dukker dog op i 11. time og medbringer sin nye mand og dennes lille datter. Her bliver smilene for alvor stive i den forsamlede familie. Svigerfamilien er repræsenteret af svigerfar og mor, der stille ser på løjerne i den familie, deres søn har giftet sig ind i.

Der er uhyrligt mange skønne detaljer om de svære menneskelige relationer. De er centreret om julen, men de eksisterer skam i bedste velgående året rundt, og de klares mere eller især mindre godt af os allesammen.

Præstesøster Barbara har annonceret, at gaverne ikke bør koste mere end 50 kr. pr. stk. De søde små skal lære, at alt ikke handler om penge. Man behøver ikke at sige, at deres søn får en ny playstation– mon den ikke har kostet en del mere?

Konflikterne og skeletterne i skabet står i kø i dette herlige juledrama, hvor alt der kan gå galt, går galt.

Problemerne bliver sat på spidsen i historien om den intellektuelle middelklassefamilie, men der er genkendelighed, så det basker. Har mange ikke siddet og gumlet hjemmelavet økologisk rødkål i sig, mens de har længtes efter den almindelige på glas. Er mangen en værtinde ikke blevet sat på plads, fordi gæsterne regnede med at få kalkun i stedet for and? Man kunne blive ved, og alle voksne kan være enige om, at det er noget, der kræver en del rødvin for at overleve. Man kan sagtens spørge sig selv, om julen er det hele værd.

Katrine vil så gerne gøre juleaften perfekt for alle, og hun bøjer af, også hvor hun skulle have stået på sit. Så det kan ikke undre, at hun ender i badekarret med en smøg for bare tilnærmelsesvis at komme igennem det hele.

Se filmen og grin og græd med personerne. De spiller alle herligt.

Og tænk over pointerne, sænk ambitionerne lidt og få en dejlig juleaften med det skønne kaos, som det nu en gang fører med sig. Du kommer også igennem det denne gang, og du ville ikke have undværet det, når alt kommer til alt.

Den tid på året

Premiere: 8. november 2018

Medvirkende:

Katrine: Paprika

Steen: Mads Jacob Lohmann

Barbara: Sofie Gråbøl

Torben: Lars Brygmann

Gunna: Karen-Lise Mynster

Poul: Lars Knutzon

Patricia: Patricia Schumann

Bo: Jakob Randrup

Marianne: Bodil Lassen

Eigil: Hans Holtegaard

Maria: Fanny Leander Bornedal

Jens: Peter Mikas Maximus Dalhoff Christiansen

Adam: Sofus Søndergaard Mikkelsen

Lea: Troja Reppien Trovatten

Sander: Otto Leonardo Steen Rieks

Holdet bag:

Instruktør: Paprika Steen

Producer: Mikael Christian Rieks

Manus: Jakob Weis

Fotograf: Jens Schlosser

Klipper: Jacob Thuesen

Lyddesign: Mick Raaschou

Komponist: Jeppe Kaas

Varighed: 1 time og 41 minutter