‘Døden på Nilen’ er baseret på romanen ”Death on the Nile” skrevet af krimiforfatteren Agatha Christie. Romanen blev udgivet i 1937 omhandlende den belgiske detektiv Hercule Poirot og hans løsning af mordgåder.

2022-udgaven er den ment som en fortsættelse til filmatiseringen af ‘Mordet i Orientekspressen’ fra 2017. Tidligere har selveste Peter Ustinov spillet rollen som Poirot hele seks gange i filmatiseringer af den belgiske detektiv tilbage i 1970erne.

Den er også blevet vist på dansk tv som en del af tv-serien ved navn Hercule Poirot med skuespilleren David Suchet i rollen som den finurlige belgiske detektiv.

Men denne fortolkning fortæller meget – lig romanen – om den belgiske detektiv Hercule Poirot. (portrætteret af den britiske skuespiller Kenneth Branagh, kendt fra bl.a. filmene Hamlet og Dunkirk) som tager til Egypten ombord på et luksuriøst dampskib. Turen tager hurtigt en uhyggelig drejning, da en idyllisk bryllupsrejse ødelægges af en række drab. 

Kenneth Branagh gør en ganske fin fortolkning af Hercule Poirot. En fortolkning den minder meget om tv-seriens David Suchet´s fortolkning. Kenneth Branagh som også har instrueret filmen ‘Døden på Nilen’ forsøger at komme lidt mere ind på detektiven Hercule Poirot som person. 

Foruden en meget kort fortalt kærlighedshistorie om Hercules store kærlighed og tabet af denne, som skulle have gjort ham til den lettere neurotiske knudemand af en detektiv, som han er i dag. Er der i filmen også en forklaring på Hercules Poirots overskæg og hvorfor han har overskæg, denne forklaring virker dog lidt søgt. 

Dem som har set David Suchet i rollen som Hercule Poirot i netop samme filmatisering af ´Døden på Nilen´ vil blive noget skuffede, for David Suchet er simpelthen bare bedre og meget mere raffineret i sin fortolkning, end den som Kenneth Branagh leverer, og desværre bringer Kenneth Branagh ikke meget nyt til rollen. 

‘Døden på Nilen’ er en rigtig god detektivfilm, og den har alt det, som en detektivfilm skal indeholde af plot, historie, mordgåder med mere, og det gør den seværdig. Samtidig er 2022 versionen også et pragtsyn med meget smukke couture kjoler samt smykker, som filmens skuespillerinder og skuespillere bærer. 

Samtidig indeholder filmen flere dansescener, sjældent har man se så “HOT” en dansescene, og alene dansescenerne i den lille intime natklub giver én stjerne i sig selv.

Medvirkende: Kenneth Branagh, Gal Gardot, Letitia Wright, Emma Mackey, Annette Bening Tom Bateman, Rose Leslie m.fl.

Instruktør: Kenneth Branagh

Premieredato: 10. februar 2022.

Længde: 2 timer 15 min.  

Censur: 11 år.