Emma Thompson spiller den fagligt dygtige og empatiske dommer Fiona Maye ved den britiske High Court, hvor hun behandler sager med alvorlige etiske spørgsmål i familieretten. Ved filmens begyndelse har Fiona Maye fået en sag om en syttenårig leukæmiramt dreng, der af religiøse grunde ikke vil tage imod blodtransfusion, der potentielt kan redde hans liv. Hansforældre er enige i hans beslutning. Fiona Maye beslutter at besøge drengen på hospitalet, før hun træffer sin beslutning. Mødet bliver skæbnesvangert for både den modne dommer og den unge dreng.

Privat oplever Mayes pæne, ordentlige, charmerende og ligeværdige lektormand (Stanley Tucci), at hun er fraværende i det ægteskab, der har varet mere end 30 år. Det hjælper ikke at ryste op i hende og true hende med, at han vil have en affære. Hun vil ikke tale med ham om roden til problemerne. I stedet drukner hun sig i arbejde og i sin kærlighed til at spille klaver.

Fiona Maye har tilsyneladende det hele – et meningsfyldt og prestigefyldt arbejde, en hengiven og begavet ægtefælle, et smagfuldt indrettet hjem og gode venner. Hun har dog aldrig fået børn, og det savn sidder dybt inde og gnaver – for kan hendes mand nå at blive far, hvis han forlader hende for en yngre kvinde. Der er kun antydninger af dette dilemma i filmen, men det er oplagt, at dommerens interesse i den unge syge mand hæver sig over, hvad hun skulle eller burde gøre for at oplyse sagen. Mon den gode dommer havde juridisk belæg for at besøge den dødsyge og medtagne dreng på hospitalet for at høre hans bevæggrunde for ikke at modtage blodtransfusion. Det havde hun nok ikke.

Om et sådant besøg i virkelighedens britiske retssystem havde kunne lade sig gøre uden anmærkning til dommeren, er en anden sag, men det er dette besøg, der er vendepunktet i historien. Så den indvending må man nok lige lade ligge og give lidt kunstnerisk frihed til både manuskriptforfatter og instruktør.

Emma Thompson er intens som den kvinde, der altid vil yde sit bedste, men er svær at pirke til personligt. Hun ser vidunderlig ud såvel i sit sorte dommer outfit som når hun er klædt på til festlige lejligheder. Hendes underdanige personlige assistent (Jason Watkins) følger sin chef i tykt og tyndt, og han er vildt underholdende. Stanley Tucci er overbevisende som Mayes ægtefælle, og det er svært ikke at blive forelsket i ham! Overbevisende er også den unge, syge, men kreative dreng, spillet af Fionn Whitehead. Hans præstation får flere gange tårekanalerne til at flyde over.

Richard Eyre og Ian McEwan har begået en bevægende film om tilværelsens veje og vildveje. Se den og husk kleenex.

 

Instruktør: Richard Eyre
Manuskript: Ian McEwan
Medvirkende: Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead
Varighed: 105 min.
Censur: 7  år

Premiere: 23. august