Instruktør Thomas Vinterberg har med filmen ” Druk” formået at skabe en livsglad og livsbekræftende hyldest af en film – ”Druk” forherliger Danskheden og alkoholens befriende glæder.

De 4 gymnasielærer bestående af historielæreren Martin (Mads Mikkelsen), idrætslæreren Tommy (Thomas Bo Larsen), sanglæreren Peter (Lars Ranthe) og psykologilæreren Nikolaj (Magnus Millang)
mødes til en lækker middag med dejlig mad og gode vine, hvor de hylder det gode liv, deres venskab og sammenhold.

Men historielæreren Martin er tydeligvis i en essentielt midtlivskrise, hvor han har mistet sin passion og nu kæmper med tårerne i stedet. Psykologilæreren Nikolaj præsenterer under middagen den norske professor Finn Skårderuds teori om at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet.

Dagen efter møder Martin beruset på arbejde, og det hele går meget bedre.  Da han indlemmer sine kollegaer om at han har valgt at følge Skåreruds teori, vælger de alle at gøre det samme, med det for øje at lave et akademisk forsøg af Skåreruds teori, som de kalder det, og aftalen er at de skal drikke mindst en halv promille dagligt og at de kun må drikke i arbejdstiden, og ikke i weekenderne.

Filmen ” Druk” og dens fokus på alkohol kunne være en sørgelig film om konsekvenser, modgang og alkoholisme.  Men i stedet formår Thomas Vinterberg og co-manuskriptforfatter Tobias Lindholm at skabe en helt unik stemning af hjertevarme, danskhed og livsglæde. En underliggende stemning af denne helt unikke og meget smukke fornemmelse af livsmod og en nysgerrighed på livet. En stemning der går igennem hele filmen, mens de 4´s historier udfoldes.

”Druk” er også en hyldest til danskheden og at være dansk. Flere gange synges der på smukkest vis korsang  af ”Den danske sang er en ung blond pige” og ”I Danmark er jeg født”. Danske flag flagrer igennem filmen og selveste det kongelige Dannebrog skib ses i baggrunden i en af scenerne. Og der er fokus på Danmarks stolthed af en international skuespiller alias Mads Mikkelsen.

Mads Mikkelsen brænder igennem på lærredet, og på en eller anden måde bliver hans historie og udvikling det bærende element i filmen. Der er flere nærbilleder af Mads Mikkelsen end de andre skuespillere, og det bliver næsten hans historie, filmen omhandler, da det også er ham som vælger at afprøve teorien først.

Magnus Millang spiller overraskende godt psykologilæreren Nikolaj, i flere roller har man set Millang som komikeren, men i ”Druk” formår han at skære noget af det komiske fra og fremstår som den eftertænksomme og livsglade Nikolaj, der kæmper med tissende børn og en ikke helt forstående hustru.

Flere af scenerne især begyndelsen med de unge studerende, der er i gang med øl spil er simpelthen smukke. Samspilet mellem de 4 venner og kollegaer er yderst velfungerende og de virker alle meget autentiske i de krævende roller. Alkoholen gør dem nysgerrige på livet igen, og især den løssluppenhed, som indtagelse af selv moderate mængde af alkohol kan skabe.

Thomas Vinterberg er bevidst en lille provokatør i filmen, hvor især scenen – hvor læreren kommer med det gode råd til en eksamensnervøs elev, om at tage en slurk inden eksamen og som under eksamen påfylder eleven alkohol som var det vand fra flaske. I denne tid med elever som klager om stress og den evige jagt på høje karakterer for at komme ind på deres drømme studie virker netop denne scene som provokerende og måske heller ikke helt det rette budskab at sende den danske ungdom.

Thomas Winterberg er bl.a. kendt for den gode historie, og selvom filmen bestemt har flere sjove, smukke og medrivende øjeblikke, bliver historien til tider lidt for søgt, en form for uklædelig at være ung med de unge, og på et tidspunkt i midten af filmen går pusten lidt ud af flasken, og der sker en form for druk tomgang.

Scenen hvor forældrene indkalder Martin (Mads Mikkelsen) til samtale på skolen falder igennem, hvis den ønskede effekt ville være at sætte Skåreruds projekt til test, bliver det en lidt tam samtale i stedet.

Men som biografgænger går man løftet fra filmen. Denne stemning af livspust og livsglæde er virkelig det smukke ved filmen ” Druk” og de 4 skuespilleres eminent evne til karakterskuespil på højt plan.

Medvirkende:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold med flere.

Instruktør: Thomas Vinterberg

Manuskriptforfattere: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm

Producere:  Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing

Fotograf: Sturla Brandth Grøvlen

Scenografi: Sabine Hviid

Tid: 116 minutter

Premiere 24 september 2020