Et af årets bedste – mest intense, dristige og flirtende film. Til tider er filmen ”EMA” flakkende i tid, sted og scener, men den meget overraskende slutning samler filmen, og lige pludselig giver det hele mening.

Danserinden Ema og hendes 12 år ældre mand Koreografen Gaston vælger at bortgive deres adoptivbarn Polo til Børneværnet, og et skænderi begynder om hvis skyld det er, at Polo ikke længere er deres søn, og man følger både Ema og Gaston på deres vej videre – sammen og hver for sig. 

‘Ema’ er utrolig smuk visuel, og fuld af smukke sensuelle og dynamiske mennesker. Danserne og de dansende kroppe udtrykker de følelser og tanker, som parret kæmper med i deres kamp for at komme videre. Og til tider er filmen som en musikvideo, hvor Ema og dansetruppen danser reggaeton-dansen til et beat, der lyder som hjertelyd eller som en alarm. ‘Ema’ er i den grad en film med kant. Hovedpersonerne i filmen spillet af Mariana Di Girolamo og Gael Garcia Bernal er eminente og meget overbevisende i rollerne. Især Mariane Di Girolamo er helt enestående i sit spil.

Som publikum kastes man rundt i filmen som i en storm på en rutsjebane, med stilheden før stormen, der langsomt bygger filmen op til en ekstatisk filmisk rejse. Umiddelbart virker filmen til at være et drama kombineret med en snert af at være en musikvideo, dernæst overtager det visuelle filmen, og historien bliver sekundær. Til tider giver scenerne ingen mening og på ander tidspunkter snegler filmen sig afsted. Filmen tager lys af at være et psykologisk drama, men stærk symbolistisk afspejler ‘Ema’ livet og den ikke altid snorlige vej, som livet tager. 

Filmen er utrolig nutidig og nærmest fremtidig. Det særlige ved ‘Ema’ er denne råhed og nerve, som på smukkeste vis lydmæssigt, visuelt og i de mange seksuelle scener afspejler menneskelige følelser og relationer. Den belyser identitet, kønsidentitet, og samtidig giver den en indsigt i det moderne menneske med frihedstrang, kærlighed, livsvisdom og lyst – men samtidig også en indsigt i at bruge andre, om kontrol og begær.

Pablo Larrain er en af Chiles førende filmproducenter og instruktører, og på mange måder opnår Pablo Larrain med ‘Ema’ at sætter et meget signifikant præg på filmen. Den er optaget i byen Valparaiso i Chile og er bestemt en hyldest til byen og landet, hvorfra der er flere utrolig smukke scener.

Medvirkende: Gael Garcia Bernal, Mariana Di Girolamo med flere

Manuskript: Guillermo Calderon & Alejandro Moreno.

Komponist: Nicolas Jaar

Instruktør: Pablo Larrain