“First Reformed” er en mørk, dyster og noget pessimistisk film, om præsten Toller spillet af Ethan Hawke. Toller er præst i en mindre meninghed i New York, hvor de fleste kirkegængere ikke længere deltager så meget mere i hans prædiken. Et par er faste kirkegængere; den gravide Mary spillet af Amanda Seyfried og hendes mand Michael spillet af Philip Ettinger. Mary beder Toller om at tale med hendes mand, da han blandt andet ikke ønsker at hun skal sætte et barn i verden. Toller tager en snak med Michael, og den samtale vender op og ned på livet ikke kun for Michael men også for Toller og Mary.

Toller tager samtalen meget til sig. Samtidig kæmper Toller med en kræftsygdom og med at håndtere pastoren spillet af Cedric Antonio Kyles, der ønsker at skabe forandringer for at få en større menighed. Toller skriver hver dag dagbog, og læser højt fra de skrevne ord, som sætter spørgsmålstegn ved tro, meningen med livet, tvivl og afmagt. Samtidig er Toller i sorg over tabet af sin søn. Filmen tager flere drejninger i løbet af de næsten 2 timer, som filmen varer, og ender ikke mindst i en lettere bizar og ikke forventet slutning.

Ethan Hawke spiller godt – uden tvivl, men dynamikken i dialogerne kan til tider sammenlignes med at være fluen på væggen til en samtaleøvelse på en skuespillerskole.

En som virkelig brager igennem, og træder i karakter som Pastoren, er skuespilleren og komikeren Cedric Antonio Kyles, der ellers mest er kendt under navnet “Cedric the Entertainer”. Kyles leverer en fænomenal præstation og tager næsten fokus fra Ethan Hawke.

” First Reformed” er skrevet og instueret af Paul Schrader, som tidligere har skrevet legendariske film som ” Taxi Driver” og ” Raging Bull”. Flere udenlandske medier har kaldt ” First Reformed” comeback filmen for Paul Schrader og Ethan Hawke.

Men som biografgænger er filmen for lang  og ikke nok med det, sidder du tilbage med én slutning, der efterlader en mere eller mindre uimponeret. Historien vil for meget og når ikke i mål med ønsket om at være en legandarisk film om tro, tvivl og ikke mindst sætte fokus på afmagt i forhold til verdens miljøproblemer.

” First Reformed” er uden tvivl en film, der vil dele vandene: nogle vil finde den nutidig og klar i tale i forhold til jordens tilstand, og hvad en enkelt person kan gøre for at sætte fokus på dette, mens andre vil gå fra biografsalen med en tom fornemmelse i kroppen.