Cinemateket kører fra den 26. januar til den 4. februar 2017 festivalen Void med animationsfilm for voksne.


Selv om festivalen Void overvejende henvender sig til voksne, er der også blevet plads til i hvert fald en enkelt børnefilm, nemlig den tjekkiske film ‘Journey to the beginning of Time’. Det er en eventyrfilm om fire drenge, der tager på opdagelsesrejse i deres robåd. De padler sig gennem en grotte og befinder sig i et urlandskab, hvor de møder uldne mammutter og dinosaurer. De fire drenge padler sig gennem fjerne tider – millioner år tilbage.

Filmen blander billeder af drengene sammen med animerede landskaber og dyr, og teknikken er på ingen måde overbevisende. Filmen er da også fra 1955 og er ganske altmodisch i sit udtryk både visuelt og formidlingsmæssigt.

Der fortælles en historie, men der er hele tiden en pædagogisk pointe og løftet pegefinger over for de fire drenge i historien og de børn, filmen oprindelig må være tiltænkt.
Filmen hylder Jules Vernes fantasiverden, men mest af alt er den nedladende og kedsommelig og henvender sig ikke til børn i 2017. Det ville kræve mere sjov og tempo. Dertil kommer, at filmen er på tjekkisk med engelske undertekster, hvilket med adskillige latinske navne på forhistoriske dyr ikke liver mere op på foretagendet. Det var uforståeligt for de voksne i biografen – så helt umuligt må det da have været for børnene.

Instruktør: Karel Zeman
Land: Tjekkiet
År: 1955
Varighed: 1 time og 33 min.