Der er hentydninger til Harry Potter og Indiana Jones i dette (u)hyggelige danske juleaction eventyr, hvor en lille julepige Lucia ikke vil finde sig i, at hun ikke må blive julemand, men skal sidde og strikke i pigeklassen på julemandsskolen i Grønland for at kunne blive en sød lille julekone, når den tid kommer. Lucia tager sagen i egen hånd og holder på sit. Hun bliver sendt afsted til Danmark af skolens rektor Ulf Pilgaard for at opfylde en lille drengs største juleønske – nemlig at hans far skal blive rask. Han er muligvis blevet angrebet af et uhyre, har fået meget vildtvoksende hår og kan ikke tale.

Hvis det lykkes for Lucia at løse opgaven inden for den tidsramme, hun har fået, vil hun blive optaget på julemandsskolen. Imidlertid skal det vise sig, at opgaven er noget nær umulig at løse. Den lille Lucia har dog nogle esser i ærmet. En af de ældste på julemandsskolen den blinde Litteramus, glimrende spillet af Kristian Halken, støtter hende og giver hende både råd og et magisk leksikon med på vejen.

Lucias julefar og mor spilles af Martin Buch og Mia Lyhne, og de er præcis så hyggelige, søde og lidt dumme, som man kan forvente i en historie som denne. Nikolaj Kopernikus er arkæologskurken, der gerne vil rage en skat til sig uanset omkostningerne. Han er ond, så det basker, og det går ham da heller ikke godt.

Filmen er optaget i Viborg og omegn, og både domkirke, rådhus, Viborg Katedralskole og Vestre Landsret er kulisser, og det hele virker tilpas julet sammen med flyvende rensdyr, der nærmer sig Danmark med hast.

Lille Albert spillet af Peter Sejer Winther taler da også bredt jysk, og det er skønt. Ella Testa Kusk spiller Lucia, og hun har en dejlig frisk udstråling, så man tror på, at hun selv vil blive optaget på julemandsskolen i drengeklassen og dermed bane vejen for mange julepiger i fremtiden, ligesom hun sørger for at gøre op med fortidens julesynder.

Filmen er skrevet af Christian Dyekjær og instrueret af Uffe Rørbæk. Den er nem at følge med i, den er tilpas uhyggelig, så lidt større børn ikke keder sig. Og! Nu er det jo jul, så mon ikke historien ender godt.

Julemandens Datter – premiere 8. november 2018

Manuskript: Uffe Rørbæk

Instruktør: Christian Dyekjær

Producere: Morten Rasmussen og David C.H. Østerbøg

Medvirkende:

Martin Buch, Mia Lyhne, Ella Testa Kusk, Peter Sejer Winther, Anders Brink Madsen, Julie Agnete Vang, Nicolaj Kopernikus, Ulf Pilgaard, Kristian Halken og Mette Horn

Varighed: 90 minutter.