Det er ikke nemt at være sort i Alabama, hvis man kommer i karambolage med retssystemet. Det bestemmer den sorte advokat Bryan Stevenson, nyuddannet fra Harvard, sig til at gøre noget ved. I stedet for at tage imod et af flere lukrative jobtilbud flytter han til Alabama for at hjælpe fanger, der enten er fejlagtigt dømt eller som ikke har haft en fair retssag. Han får hjælp af Eva Ansley, og sammen stifter de organisationen Equal Justice Initiative.

Filmens hovedhistorie er om sorte Walter McMillian, der i 1987 blev dømt til døden for mordet på en ung hvid kvinde, selv om der er vidneudsagn om, at han ikke havde befundet sig på gerningsstedet på tidspunktet for det begåede mord. Retten derimod lægger ved domfældelsen vægt på en vidneforklaring fra en fange, der får en aftale i stand, hvis han lyver. Bryan Stevenson begærer sagen genoptaget, men det skal vise sig at være endog meget vanskeligt, for vejen er belagt med racistisk modstand og en tro fra systemet på, at en sort mand nærmest pr. automatik er skyldig.

Michael B. Jordan spiller den idealistiske advokat med en stille frustration over systemet. Hans samspil med Jamie Foxx som hans morddømte klient er intenst, og man tror på den relation, der udvikler sig til mere end bare et advokat/klient forhold.

Det er sympatisk, at der ikke er noget anslag til kærlighedsaffærer ind for at lette stemningen. Det er en tung historie, og der er da heller ikke noget at more sig over i den 2 timer og 17 minutter lange film, men man kan glæde sig over, at en person som Bryan Stevenson findes. Han ændrer verden over tid og hjælper dem, der virkelig har behov. Brie Larsson er kær og seriøs som Eva Ansley, der uden at tøve holder fast i at ville hjælpe på trods af, at både hun og hendes familie bliver truet på livet.

Nogle steder sidder man som publikum tilbage med nogle ubesvarede spørgsmål. Hvorfor bruges nogle optagelser, der klart beviser McMillians uskyld ikke i retssagen. Formentlig er det fordi, disse beviser af processuelle grunde ikke kan bruges, men en forklaring ville have været på sin plads.

Endelig er der spørgsmål om penge. Advokaten er en idealist nærmest uden sidestykke, og hans klienter skal ikke betale ham salær. Men selv om man bor og måske spiser billigt, er det ikke muligt at leve uden nogen indtjening overhovedet. Var det funding eller andre jobs, der fik biksen til at holde sig oven vande. En bemærkning om eventuelle søgsmål om erstatning til de fanger, Bryan Stevenson får frigivet fra dødsgangen ville også have været på sin plads. Selv i USA må sådanne bommerter vel udløse kompensation fra systemet.

Fra et europæisk ståsted er det uendeligt svært at fatte de forhold, som dele af den amerikanske befolkning er underlagt. Derfor er historien vigtig at udbrede.

Bryan Stevenson praktiserer stadig i kampen for at hjælpe de mest udsatte samtidig med, at han fungerer som professor på New York University School of Law. Derudover har han skrevet sine erindringer, som filmen er baseret på.

Just Mercy – premiere den 23. januar 2020

Medvirkende: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Rob Morgan, Tim Blake Nelson, Rafe Spall, O’Shea, Jackson JR, Karan Kendrick

Instruktør: Destin Daniel Cretton

Manuskript: Andrew Lanham

Producere: Gil Netter, Asher Goldstein

Produktionsdesigner: Sharon Seymour                                       

Komponist: Joel P West

Kostumer: Francine Jamison-Tanchuck

Varighed: 136 minutter