Kapernaum er en nutidig, smuk og debatskabende hyldest til mønster-bryderne, der ønsker et bedre liv. Kapernaum giver indsigt og ikke mindst en røst til de ”usynlige” og glemte mennesker, der lever under radaren i en kamp for overlevelse.

Kapernaum betyder – Et sted med ophobning af uorganiserede objekter -. Og det er et ganske rammende udtryk til at beskrive filmen ”Kapernaum”. Overordnet følger man i filmen, de mange menneskeskæbner der lever uden identitetspapirer og ingen ide har om, hvor gamle de er. Nogle er flygtninge, andre har boet hele deres liv i Libanon.

Filmen er ikke en dokumentar, men giver et ægte indblik i disse menneskers kummerlige tilværelse. Skuespillerne i filmen er fundet blandt disse menneskeskæbner, og meget af historiens handling bygger på deres egne oplevelser og erfaringer.

I selve filmen Kapernaum følger vi den (tror vi nok) 12 år gamle Zain. Opvæksten med små/stor kriminelle forældre, og rigtig mange søskende, som forældrene har svært ved at brødføde. Dette stopper dem dog ikke i at få flere børn. Forældrene er moralsk fordærvet og da de øjner en mulighed for at sælge deres kun 12 årige datter Sahar til en kioskejer til gengæld for nogle kyllinger, slår de til. Zain kæmper imod, alt hvad han kan, og forældrenes handling får Zain til at stikke af hjemmefra.

Der møder han og bliver ven med den etiopiske flygtning Rahil og hendes meget nuttede babyen Yonas, spillet af Treasure Bankhole. I virkeligheden er baby Yonas faktisk en lille babypige.

Filmens historie skifter mellem en retssal, hvor Zain ønsker at stævne sine forældre for at have født ham til dette kummerlige liv. Samtidig ser vi tilbage på optakten til dagen i retssalen. Og i retssalen hører vi forældrenes syn på sagen, hvor de undskylder med, at de har deres egen sociale arv og stigmatisering at kæmpe med.

Zain er mønsterbryderen, barnet der ønsker en anden fremtid, end hvad forældrene kan give ham. Zain spilles af børneskuespilleren ved samme navn Zain Al Rafeea, og han er eminent castet til hovedrollen, hvor han spiller voksen før tid, hurtig tænkende og meget praktisk kreativ.

Filmen behandler store temaer, men det bliver aldrig på en for over følelsesladet måde. Og sikke indsigt i mennesker instruktøren Nadine Labaki har, siden hun kan instruere denne meget smukke film på denne måde. Hvilket ikke mindst gør Kapernaum til en film, der kan genses flere gange. For der vil altid være nye detaljer og indsigt man vil kunne få ved at se filmen igen.

”Kapernaum” er Oscar-nomineret som Bedste udenlandske film. Vinder af Juryens Pris ved Cannes Film Festival samt nomineret til De Gyldne Palmer. Samt vinder af Bedste Manuskript ved Stockholm Film.

Medvirkende: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw

Instruktør: Nadine Labaki

Produktionsland: Libanon, USA

Længde: 121 minutter

Premiere 7 februar 2019