Julen er hjerternes fest, men det er så sandelig også tiden, hvor det er helt legalt at se alle de skønne julefilm, som vi har set et utal af gange og som bare gør julen endnu mere jul. Hos Kulturtid kommer vi her med et bud på hvilke film, der fuldender julen.

Love Actually
Helt jul bliver det ikke, før Love Actually fra 2003 ruller over skærmen i juleferien. Man griner ad og med Hugh Grant, når han antidanser i sin embedsbolig som den engelske premierminister. Man græder med vidunderlige Emma Thomson, når hendes mand er hende utro. Forelsket bliver man både i ColinFirth, der bliver forelsket i sin portugisiske stuepige og i Keira Knightley, der har fortryllet sin mands bedste ven. Skøn er også Bill Nighy som fordrukken rocksanger. Liam Neeson, der har mistet sin kone, er rørende i samspillet med stedsønnen Sam. Vi kender alle replikker og stemninger, men det gør ikke noget. Se den igen og igen, og bliv forelsket på ny!

Bridget Jones’s diary
Bridget Jones er en atypisk, men vanvittig god julefilm. Den er for alle os singlekvinder (og singlemænd), der sidder i juletiden, og inden i vræler over, at vi ikke har en kæreste at holde jul med. For når Bridget tropper op på skærmen, minder hun os alle om, at der er en stor kærlighed for os alle derude. Og så har både hende og Mark Darcy fantastisk kitchede julesweatre på, som kan give lidt inspiration til årets juleoutfit. Bridget er dog ikke kun en julefilm for singlerne, men for alle der elsker den gode britiske humor og alt det skønne, kejtede og pinlige ved frøken Jones.

Snemanden
Tegnefilmen Snemanden er en smuk og sørg-munter, engelsk kortfilm om en dreng, der bygger en snemand, der på magisk vis kommer til live om natten. Med en vidunderlig kunstnerisk skitsestil fortælles historien på en så fortryllende måde, at selv de mest forstenede julehadere vil knibe en tåre. Filmen er uden tale men underbygges herligt musikalsk blandt andet af det ikoniske nummer “Walking in the air”.

Stjernen
Stjernen er en sød fortælling om juleevangeliet, hvor æslet spiller en noget større rolle, end vi normalt hører om. Sammen med et due med noget store fremtidsplaner og et kulret og forvirret får bliver han både jesus, maria, josef og ikke mindst julens redning. Filmen er måske ikke for de helt små, men er en god måde at give lidt større børn og dig selv et smil på læben og en forståelse for, hvorfor det nu lige er vi fejrer jul. 

Peter Rabbit and Tales of Beatrix Potter
Balletfilmen fra 1971, der er baseret på Beatrix Potters historier, er et kært juleminde for mange, der har set Peter Kanin og hans venner i Frederick Ashtons koreografi og med dansere fra The Royal Balleti London. Det er sødt og engelsk på den gode måde, for alle kan følge med og drømme sig ind i Potters eventyrverden. Desværre bliver den ikke sendt hver jul mere.

Nightmare before Christmas
Tim Burtons kendte mesterværk om Jack Skellington – kongen over Halloween – der vil tage julemandens job til sig. Da han en dag ved et uheld ender i Juleverdenen, bliver han fortryllet af julens magi og beslutter sig for, at han vil tage julemandens job. Men han ender med at ødelægge julen med sin uhygge og manglende forståelse for juletraditioner, hvilket ender i gru og rædsel. Heldigvis forstår han til sidst, at Julemanden må tilbage på sin arbejdspind, og får reddet julen. Et atypisk juleeventyr og dog med den kendte opgave at redde julen! Oplagt for dem, der elsker et godt julegys.

Nøddebo Præstegård
Mon det nogensinde bliver jul før Nikolaj, Frederik og Christian har været i Nøddebo for at besøge præstegården og ikke mindst præstedøtrene? Den gamle sort-hvide udgave fra 1934 medblandt andre Karin Nellemose, Johannes Meyer og Hans Kurt gør bare julen lidt bedre. For mange er den en fast del af julens barndomsminder fra før Verden gik af lave og noget af det, der gør julen lidt mere overskuelig og hyggelig.

Alene Hjemme
Vælg selv; der findes efterhånden et utal af forskellige bud på Alene Hjemme, nogle er måske bedre end andre, men fælles for dem er, at de sendes i tv hvert eneste år, og at vi trofast sidder klistret til skærmen for at se den år efter år. Helt jul bliver det nemlig ikke før Kevin har smidt indbrudstyvene på porten på mest geniale vis og før, det går op for familien, at de faktisk mangler et enkelt medlem.

The Holiday
Romantiske komedier og julen hænger uløseligt sammen. Endnu et godt bud på lige præcis denne slags film er filmen The Holiday med skønne Kate Winslet og Cameron Diaz, der i forsøget på at lægge forliste forhold bag selv, glemme og komme ovenpå begiver sig ud på nye eventyr. Filmen er sød, trist og romantisk – hvad mere kan man forlange af en god julefilm.

Mickey’s Once upon a Christmas
Mange julefilm har vi set siden vi var helt små, måske netop derfor har de en helt særlig betydning for os og måske netop derfor har Disney en helt særlig plads i vores allesammens julehjerter. Mickey’s Once upon a Christmas er flere småfortællinger om, hvad julen er, gør og bør være, og det er en rigtig god måde at nyde julen på og hygge sig gemt i tæpper og med stearinlys, der lyser hele stuen op.

Dyrlægens Plejebørn
De danske filmklassikere er en uundværlig del af den danske jul. Netop derfor er Dyrlægens Plejebørn lige så meget jul som mange andre film. Dyrlægen Peter, spillet af Dirch Passer, får på grund af en misforståelse den lille pige Winnie i pleje op til jul. Hurtigt knyttes der et stærkt bånd mellem både Winnie og Peter og hele landsbyen omkring dem. Filmen er fyldt med så meget jul at selv den størstejulehader må risikere at komme i julehumør.

Grinchen
Netop Grinchen er skøn, fordi den har alle de klassiske træk fra julefilm i sig. Ikke mindst er det historien om, hvordan Grinchen hader julen og vil ødelægge den til trods for, at han bor klods op og ned af en by, der gå all in på julen. Jim Carrey er – omend det er svært at se, at det rent faktisk er ham – helt fantastisk og skøn i rollen som den julehadende Grinchen.

Du har helt sikkert selv rigtig mange film, som du bare er nødt til at se, når det er jul. Julefilm kan nemlig noget helt specielt, de vækker genkendelse, glæde og får det hele til at lugte lige lidt mere af jul.

Kulturtid ønsker alle vores læsere en rigtig glædelig jul.