89-årige Yayoi Kusamas prikker og uendelighedsbilleder-, installationer og skulpturer er ikoniske og genkendelige og har gjort hende til en af Verdens mest berømte kunstnere.

Vejen dertil har været lang og trang, og de menneskelige omkostninger har været store. Heather Lenz har set tilbage på Kusamas liv helt fra barndommen i Japan med en skørtejæger af en far og en bitter mor, der ikke kunne forlige sig med sin datters trang til at udtrykke sig i billeder.

Kusama forfulgte sin drøm om at blive kunstner og rejste til New York med amerikanske dollars syet ind i foret på sin kimono. Det var uendelig svært for den unge kunstner. For ikke alene var hun kvinde i en mandsdomineret kunstverden, hun var også japansk. På trods af alle odds, men med en meget offensiv tilgang til at blive udstillet, lykkedes det hende at blive et kendt navn.

Filmen følger Kusama i hendes år i New Yorks avantgarde miljø sammen med hendes samtidige mandlige kunstnere. Den beskriver hendes kamp for homoseksuelle og deres rettigheder eller mangel på samme. Kusama beskriver sine forhold til mænd som meget problematiske – blandt andet kunsteren Joseph Cornell, der var forgabt i hende.

Heather Lenz film er velresearchet og grundig. Den fortæller traditionelt om en ganske utraditionel kunstner. Vi kommer hele vejen rundt og ender i nutiden, hvor Kusama bor på et psykiatrisk hospital, men stadig arbejder dagligt. Hendes lærreder kan næsten ikke følge med, når prikkerne åbenbarer sig i mængder.

Det er en seværdig film om en fantastisk kunstner og et bemærkelsesværdigt menneske.

 

KUSAMA

Danmarkspremiere den 18. oktober 2018

Instruktør: Heather Lenz

Lyd: Jeremy Grody

Originalmusik: Allyson Newman

Producere: Dan Braun, Karen Johnson, David Koh og Heather Lenz

Manuskript: Heather Lenz og Keita Ideno

Længde: 80 minutter

Land: USA

Originaltitel: KUSAMA: Infinity