En togbillet til Helvede og tilbage igen


Emily Blunt blev kendt verden over for hendes scenestjælende skuespil i fashion-hittet ”The Devil Wears Prada” fra 2006. Den engelske skuespillerinde, som er gift med ”Jim Halpert”, har med sit kønne ansigt, vindende væsen og unægtelige talent både indenfor musik og skuespil markeret sig på film efter film. Og nu er vi nået til hendes eldorado indenfor film: En verdensomspændende bogklassiker som leverer hende den altoverskyggende hovedrolle i en film som vil få verdens opmærksomhed. Spørgsmålet er om hun og filmen kan leve op til hypen?

Svaret findes i toget
Hvor hendes rolle i ”The Devil Wears Prada” havde en sans for mode som mange piger ville dræbe for, har hendes rolle i ”Kvinden i Toget” mistet både modesans og snusfornuft men ikke sans for detaljer. Og det bliver afgørende i denne filmatisering af en af verdens mest populære bøger nogensinde. Plottet virker så twisted og forvirrende og man sidder limet til biografstolen mens man lader historien skylle ind over sig. Men så kommer der et punkt i filmen, hvor man som publikum kan gætte sig til hvad der egentlig er der foregår. Og når det svar er givet mister ”Kvinden i Toget” pondus og originalitet og ender ud i en triviel og banal afslutning.

Men takket været en tryllebindende præsentation fra Emily Blunt og et musikscore som graver sig ned under vores hud, mens vi følger Blunts søgen efter svar, får filmen løftet sit op over vandene og holder sig i live. Nogenlunde. Der er visse forskellige fra filmen og bogen, og Emily Blunt vil om noget blive husket for sin præsentation i denne film, som desværre ikke formår at leve op til de tårnhøje forventninger som de mange millioner af fans af bogen sikkert sidder med. Men vi får en fornemmelse af det mørke som omslutter mange mennesker. Og en anderledes form for godkendelse af begrebet voyeur. Emily Blunts sløve øjne følger hver en bevægelse og det vil til sidst enten komme til at redde eller fordømme hende. Bogen tager hånd om det kvindelige liv. Det er kvinderne som har alt at sige i filmen. Mændene skubbes i baggrunden og gøres til figurer indenfor hvert deres felt som passer ind i kvindernes respektive handling. På den måde er denne film en mulig favorit-thriller trods alverdens kommende lunkne anmeldelser. Der er en visuel dybde som på en måde er ny og forfriskende indenfor thriller-genren. Et kærtegn af karakterer.

Danny Elfman er en mester indenfor musikken. En stor del af grunden til at Kvinden i Toget virkelig får spillet på vores psykolgoske nerver er pga. hans nervepirrende og absorberende score. Vi får vores følelser fra hans musik. Det er interessant at tænke på hvor de største og bedste komponister får deres inspiration fra. Et samarbejde mellem en god komponist og en talentfuld instruktør er et samarbejde der mortificerer skillevæggen mellem fantasi og virkelighed.

Fun Fact: Emily Blunts rolle i filmen hedder Rachel. Lisa Kudrow, som er kendt for sin rolle som Phoebe i tv-serien ”Venner” spiller en bekendt til Rachel i filmen. Lisa Kudrow spillede i ”Venner” overfor Jennifer Aniston hvis rolle hed Rachel. I ”Kvinden i Toget” spiller Emily Blunt overfor Justin Theroux, som er gift med Jennifer Aniston i virkeligheden.

Premiere: 3. november 2016

Instruktør: Tate Taylor
Medvirkende: Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux, Luke Evans, Allison Janney. Édgar Ramírez, Lisa Kudrow.