Hvem elsker ikke en god, hyggelig, romantisk og anelse sørgelig julefilm som alligevel ender godt? Last Christmas er ingen undtagelse og rummer lige præcis alle disse ingredienser til en god julefilm, som sætter ekstra skub i julestemningen – og nårh ja. Selvom Emma Thompson står bag, og den er fyldt med masser af billeder af London i al sin julepragt, så er det ikke det eneste, der gør den værd at se, der er nemlig også dansk (eller i filmen skandinavisk) islæt i form af Peter Mygind i rollen som ”Boy”, den skandinaviske kålekspert.

”Last Christmas” er hvad den er, en rigtig sød julefilm, som giver dig ekstra lyst til en juletur til London eller som minimum masser af gløgg, æbleskiver og julepynt i stride strømme. Historien om pigen Kate – eller Katarina – der som barn flygtede fra Eksjugoslavien med hele familien, og som efter en hjerteoperation har mistet al livsglæde indtil hun møder den charmerende og positive Tom, er både sød og fin og meget julet. Hjertetransplantationen har suget lysten til livet og måske især til julen ud af hende, paradoksalt eftersom hun arbejder i den nok mest julede butik i hele Covent Garden for ikke at sige hele London. Hun er blevet kynisk, sløset og ligeglad og tager stor afstand til familien, der har sat hende i bås som offeret.

Hendes wake up call bliver Tom, der ser noget mere lyst på livet og beder hende ”kigge op”, blandt andet for at opdage alt det, man normalt ikke lægger mærke til, når man går rundt i sin egen bobbel med næsen begravet i asfalten og sit eget ego.

Emilia Clark er skøn i rollen som Kate, både når hun er låst fast i de negative tanker, men ikke mindst, når hun lyser op og sammen med de hjemløse skaber et helt særligt juleshow. Hun er både kejtet og sød og overrasker med en sangstemme, der er som skabt til de muntre julesange. Generelt må man sige, at musikken i filmen er yderst velvalgt.

Henry Golding spiller Tom, og det gør han godt. Han er i den grad det positive indspark, som vi alle sammen bliver lidt forelskede samtidig med, at han formår at føre julens glade budskaber om næstekærlighed og det at hjælpe hinanden helt ud af lærredet og ned til biografgængerne.

Emma Thompson er som altid skøn, denne gang i rollen som den jugoslaviske mor med tendens til tungsind. Hendes accent er fantastisk og man imponeres yderligere af, når hun giver den gas på jugoslavisk eller sender stikpiller til hele brexit-scenariet. Kan man andet end at elske hende? Sammen med resten af holdet bag filmen bringer hun i den grad jul ud i de danske biografer.

Om end Peter Myginds rolle synes en smule akavet og vel egentlig også overflødig, så er han værd at nævne. Godt nok bringer hans rolle kærlighed og glæde til den ellers noget negative og sure butiksindehaver Santa, men filmen var ikke blevet dårlige af, at have udeladt den skandinaviske kålekspert. Dette er som sådan ikke Myginds skyld, da han lever sig helt ind i rollen og måske oven i købet gør den så akavet, at vi lærer at holde lidt af ham alligevel.

Er du til gode julefilm i den lette genre, hvor der er fuld skrald på romantik, julepynt, næstekærlighed og kærlighed generelt. Så er ”Last Christmas” et godt bud på en sød historie, om end den næppe går over i historien og bliver en af de julefilm, vi BARE SKAL SE!

Last Christmas

Premiere 11. november 2019

InstruktørPaul Feig

ProduktionsselskabUniversal Pictures

Musik komponeret afGeorge MichaelAndrew RidgeleyWham!Theodore Shapiro

ProducenterEmma ThompsonPaul FeigJessie HendersonDavid LivingstoneErik Baiers

Medvirkende: Emilia Clark, Henry Golding, Emma Thompson, Peter Mygind, Michelle Yeoh, Lydia Leonard m.fl.