‘Lawrence of Arabia’ har repremiere torsdag den 16. august i Imperial og vises i en helt ny udgave uden danske undertekster.

Filmen fra 1962 er intet mindre end et filmisk mesterværk og en tidløs klassiker, der burde være på enhver top-10 liste over film, der skal ses. Og netop nu er det muligt at se ‘Lawrence of Arabia’ i en 70 mm forevisning på det helt store lærred i Imperial biografen, hvilket er det helt rigtige setup til en uovertruffen visning af denne episk smukke 3 timer og 48 minutter lange film.

Hovedpersonen dræbes i et motorcykeluheld, hvilket fører til en begravelse, hvor ingen af begravelsesgæster rigtig kender den afdøde. Dette er den noget utraditionelle begyndelse på filmen om legenden Lawrence of Arabia med Peter O´Toole i titelrollen. Historien bygger blandt andet på T.E. Lawrences egen fortælling i bogen ” SevenPillars of Wisdom”.

Filmen omhandler den autentiske historie om Thomas Edward Lawrence – også kendt som Lawrence – en britisk officer på kun 27 år, som under 1. Verdenskrig forener de tre arabiske enheder bestående af Prins Faisal, Sherif Ali Ibn el Kharish -Lederen af de arabiske Hashemiter – og Auda Abuy Tayi – Lederen af de arabiske beduiner – i et oprør mod tyrkerne, som de vinder ved indtagelsen af byen Aqaba, en havneby ved det Røde Hav.

Lawrences møder den arabiske verden med diplomatisk sans, en formidabel forhandlingsevne, strategiske indsigt og ikke mindst en ungdommelige kækhed, der gør, at han skiller sig ud blandt sine militære kollegaer ved ikke altid at vise rette respekt overfor sine britiske overordnede.

Langsomt vinder han arabernes respekt ved at lære at spise korrekt og ride på kamel som de arabiske beduiner, samt iklæder sig hashemiternes klædningsdragt i stedet for sin britiske millitæruniform. Alt dette medfører, at han opnår en god dialog med Prins Faisal blandt andet på grund af hans meget direkte måde at kommunikere på.

Han viser eminente evner til at ride lange distancer i ørkenen på kamelryg og drikker kun vand, når beduinerne drikker vand, samtidig rider han alene tilbage i den stærke sol, da en af araberne dratter af sin kamel for at hente ham, for på den måde at vise, at alle står sammen, og ingen står alene.

Senere kommer Lawrence til at stå i et stort dilemma, da manden, som han har reddet for en grum død i ørkenen, stjæler fra en af de andre stammer, hvilket efterlader ham i den situation, at han med sin pistol dræber manden, for at statuere et eksempel. Derved opnår han større respekt, men han begynder også at udvise en blodtørstighed i de kommende kampe og bliver mere og mere en del af de arabiske styrker, selvom han med sin blondhed og meget blå øjne også, ved at han ikke er en del af dem.

På et tidspunkt udtaler han til sin egen overraskelse, at han opdager at han kan lide kampene og det at skyde. Og derved begynder en indre kamp for Lawrence om hans egen identitet som britisk officer, der egenhændigt kæmper på arabernes side i et storpolitisk drama, hvor araberne tiljubler Lawrence som deres fælles leder, og hvor briterne lettere bekymret oplever Lawrences udvikling.

Peter O´Toole, som desværre døde i 2013, spiller sit livs rolle som Lawrence, og ikke mindst lige så eminent flot spiller Omar Sharif rollen som Sherif Ali ibn el Kharish. Den dynamik, som opstår mellem disse to storslåede skuespillere, er helt unik, og man bliver sanseligt betaget.

”Lawrence of Arabia” er en utrolig smuk film midt i ørkenen, den er en filmisk overdådig oplevelse, hvor musikken, de filmiske vinkler og ikke mindst de eminente skuespillerpræstationer gør det til en film, man faktisk har svært ved at glemme.

Instruktion: David Lean

Medvirkende: Peter O’Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins, Omar Sharif, José Ferrer, Anthony Quayle, Claude Rains, Arthur Kennedy, Donald Wolfit, I.S. Johar, Gamil Ratib, Michel Ray, John Dimech, Zia Mohyeddin

Længde: 227 min