Ulykkelig kærlighed er et af de mest behandlede emner i litteraturen og musikken. Lige nu kan man på Store Scene i Operaen opleve den tragiske kærlighedshistorie mellem de to elskende, Tristan og Isolde, i Wagners fem timer lange opera. Isolde kan ikke leve uden sin elskede Tristan, og udånder mens hun synger sin berømte arie ”Liebestod”.

I Operaens mindste scene, Takkelloftet, kan man opleve en æstetisk undersøgelse af den ulykkelige kærlighed. Forestillingen ”Liebestot – en Opera:tion” kommer omkring det knuste hjerte med at væld af kunstneriske udtryk.

Det virker som noget, der kun hører den dramatiske scenekunst til, at man kan dø ved tabet af kærlighed. Men der er rent faktisk naturvideskabelig forskning, som beviser, at hjertet bogstavelig talt kan gå i stykker pga. ulykkelig kærlighed. Det kaldes Broken Heart Syndrome.

”Liebestot – en Operation” er bygget op som et symposium, hvor hjertet er i både voldsom og stille kamp for både at overleve og overgive sig til den ulykkelige kærlighed. I modsætning til Tristan og Isolde, som får serveret en kærlighedseliksir, som starter deres kærlighed, er hjertet i ”Liebestod – en Opera:tion” allerede forelsket eller fortabt, og vi oplever forsøget på redde det og fikse det ved hjælp fra videnskaben, tiden eller måske døden.

Forestillingen, eller værket ”Liebestot – en Opera:tion” er blevet til på baggrund af forskellige undersøgelser af det naturvidenskabeligt definerede fænomen Broken Heart Syndrome. Med hjælp fra filosofiens, kunstens, forskningens og elskendes beretninger, forsøger ”Opera:tionen” at komme ind i og rundt om kærlighedens væsen.

Scenen befinder sig i midt i salen og publikum sidder i en firkant rundt om den særegne sammensætning af musikere og performere. De synger, hvisker og taler – en af dem taler også i telefon. Sprogene på scenen er talrige. Ord projiceres på gulvet. Musikken vikler sig ind og ud af jazz, kompositionsmusik, minimalisme og lyde, der minder om kroppens lyde og ures tikken. Det er overvældende og smukt at overvære alle de mange snore, som i bogstaveligste forstand spændes ud på scenen og i overført betydning væver sig ind og ud af de store kærlighedsfortællinger i litteraturhistorien.

Alle performere og musikere gør det fantastisk. Sofia Jernberg, som er stemmekunstner og komponist, skal fremhæves for at personificere hjertet og fortrylle med sin stemme, som kan fremmane de mest utrolige lyde midt mellem rørende skønsang og hjerteskærende hvisken.

På mindre end en time kan man få en stor æstetisk oplevelse og et tværsnit ned gennem den dragende og dramatiske ulykkelig kærlighed. ”Liebestot – en Opera:tion” er ikke kun for ”Tristan & Isolde”-fans. Det er et værk for alle, som ønsker at se ulykkelig kærlighed sat under en vild, eksperimenterende og velklingende lup.Medvirkende:
Sofia Jernberg, Katinka Fogh Vindelev, Oscar Boy Willems, Andreas Borregaard, David Hildebrandt, Garth Knox, Nina de Heney, Tine Rehling, Dagmar Radmacher

Libretto:

Cia Rinne

Komponister:
Sofia Jernberg og Henrik Strindberg

Iscenesættelse:
Louise Beck

Dramaturg:
Sosha Teperowska

Spilleperiode 3/11 – 8/11 2019

Operaen, Takkelloftet