I 1994 skabte Disney kæmpesuccessen tegnefilmen Løvernes Konge. Nu har Disney genskabt historien som musikalsk live-action. Løveungen Simba er født til at efterfølge sin far, kong Mufasa, som konge over den afrikanske savanne. Det er en skæbnehistorie og Mufasas bror Scar, der ikke er fan af idéen om, at hans nevø skal overtage tronen, sætter kæppe i hjulene, så Simba forvises fra sit hjem. Han er dog heldig at møde vennerne vortesvinet Pumba og surikaten Timon, der lever en sorgløs tilværelse uden bekymringer. De tre slår i en længere periode følgeskab, indtil Simba indhentes af sin fortid og må vende tilbage til savannen og indtage Kongeklippen. Som i mange eventyr og i det virkelige liv skal unge forlade den hjemlige arne og tage ud, før voksenlivet kan omfavnes ansvarligt hjemme.

Filmen er både sjov, tankevækkende, romantisk, musikalsk og i lange passager uhyggelig, så det er bestemt ikke en film for de mindste børn. Til gengæld vil de større børn og alle voksne kunne nyde universet. Alle kan lide et spændende plot, og billederne i 3D er smukke og levende. Naturen er bærende i filmen, og man føler næsten, man er med på savannen. 

Der er skønne oneliners fra det skæve og komiske makkerpar Timon og Pumba om deres livsfilosofi. Dialogerne flyder ubesværet i denne relation, men også Simbas relation til Nala, sin mor og ikke mindst sin far Mufasa, som han tilbeder betingelsesløst. 

Mufasas bro Scar spilles fremragende af Chiwetel Ejiofor, og han er ond ind til benet i bedrag for at tilrane sig magten sammen med en flok blodtørstige hyæner. 

Musikalsk er sangene gamle kendinge i ny og professionel indpakning. Den muntre ”Hakuna Matata” om at leve uden bekymringer, den romantiske ”Can You feel the love Tonight?” og den dramatiske ”Circle of Life” vækker nostalgiske minder til 1994 og er lige så gode i 2019. Beyoncé fortolker Nala og Donald Glover er Simba.

Historien er ikke ændret, men løvinderne fylder meget i denne 2019 udgave, ligesom der slås et slag for vegetarisme og umamismag – det snakkede man vist ikke så meget om i midthalvfemserne. Filmen og historien beskæftiger sig med relationer på kryds og tværs– være sig mellem venner, brødre, forældre og børn og mellem kærester. Det interesserer og rører alle.

Hvorfor Disney har valgt at genskabe flere af sine klassiske tegnefilm til live-action er ikke umiddelbart til at gennemskue. Til gengæld er Løvernes Konge anno 2019 ekstremt vellykket, og det er et mål i sig selv. 

Løvernes Konge – premiere den 17. juli 2019

Instruktør: Jon Favreau

Varighed: 118 minutter

Medvirkende: Donald Glover, Beyoncé Knowles-Carter, James Earl Jones, Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen og Billy Eichner.

Spilles både i originalversion og med dansk tale

Censur: fra 11 år