Mand Falder

‘Mand Falder’ er en gribende og ærlig dokumentar om kunstneren Per Kirkeby, der efter et fald på en trappe må så gruligt meget igennem for at genfinde meningen med livet og kunsten.

Anne Wivel står bag denne hjerteskærende film, der går tæt på en kunstners fald og kamp for at finde tilbage til kunsten. Hun har en evne til at komme helt tæt på og se den stærke historie i selv den mindste detalje. Det er smukt hvorpå Per Kirkeby går på opdagelse i sine egne værker, som i starten virker helt fremmede for ham. Han er hudløs ærlig, når han ligeledes kritiserer sine malerier med ordene ‘billedet har ikke mødt sin skæbne endnu – det kunne ligeså godt være tapet’.

Det gør ondt i hjertet, at se Per Kirkeby blive sat ud af spillet.
Vi forstår og mærker hans frustration over ikke at kunne det, han gerne vil, men samtidig er han så fuld af humor og sarkasme, at biografsalen flere gange er færdige af grin. På et tidspunkt siger han for eksempel ‘Man kan blive så rask, at man mister alle privilegier’ – hans forstand fejler intet.

Anne Wivel har med denne film skabt endnu et mesterværk, og det er tydeligt, at hun er en meget nær ven af Per og dennes kone Mari Anne. I fineste overenstemmelse bliver de løbende enige om, hvad der skal fortælles om, og Annes evne til at fornemme sine hovedpersoners behov gør filmen til en stærk oplevslse. For eksempel spørger hun om det generer Per, at hun filmer ham, og senere, accepterer hun, at Mari Anne ikke er i humør til at tale i det givne øjeblik.
Den forståelse mellem instruktør og hovedperson er altafgørende for dokumentaren.

‘Mand Falder’ åbnede dette års CPH:DOX’ og har premiere over hele landet den 11. november 2015.

Instruktør: Anne Regitze Wivel
Medvirkende: Per Kirkeby, Mari Anne Duus