RBG aka Ruth Bader Ginsburg er portrætteret i ny dokumentarfilm. at være popikon, når man er 84 år gammel. Det er den amerikanske højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg i en grad, så der laves plakater, kopper med meget mere med hendes portræt og navn, ligesom der laves satire over hende.

Nu har instruktørerne Betzy West og Julie Cohen sammen med deres stab af kvinder lavet en dokumentarfilm om mennesket og ikonet. Det er der kommet en både morsom, tankevækkende og varm film ud af. Filmen følger Ruth Bader Ginsburg i hendes arbejde som dommer, ved gæsteforelæsninger, til træning, udstillinger, til opera, og det er oplagt, at man har skullet løbe hurtigt for at kunne følge med i et program, der ville udmatte mange mennesker yngre end hun selv.

Ruth Bader Ginsburg blev født i 1933 i Brooklyn giftede sig i 1954 med sin studiekammerat Martin Ginsburg, med hvem hun fik en datter og en søn. Studier på Cornell University, Harvard Law School og Columbia Law School gav hende hendes juridiske fundament. Det skulle dog, på trods af en imponerende eksamen, vise sig at være overordentlig vanskeligt at få et job inden for hendes fag. Det lykkedes i sidste ende, og op gennem 1970-erne førte Ruth Bader Ginsburg vigtige sager om ligestilling og vandt dem. Det var sager om kvinders ligestilling i arbejdslivet, men også en sag om en enkemand og alenefar, der ikke kunne få samme statslige støtte som enker i samme situation. Ruth Bader Ginsburg vandt 5 ud af 6 sager ved Supreme Court, hvilket må anses for imponerende, når dommerpanelet bestod af 9 hvide mænd fra den akademiske elite.

Senere i karrieren blev Ruth Bader Ginsburg dommer i The United States Court of Appeals for the district of Columbia Circuit i 1980. I 1993 kulminerede karrieren med Bill Clintons udnævnelse af hende til dommer i The Supreme Court som den 2. kvinde i USA.

Det er en historie om en kvinde, der har været og er passioneret i sit virke og som har været privilegeret med en ægtefælle, der aldrig følte sig truet af sin hustrus viden, men i stedet har bakket op og været stolt af hende.

Det er skønt, at Bill Clinton udpegede hende til højesteretsdommer i et samfund som det amerikanske, hvor ligestillingen har haft trange kår. Spændende at se hvor længe Ruth Bader Ginsburg kan holde til at arbejde fuld tid.

Filmen er traditionelt opbygget med interviews med kolleger, venner, børn m.fl. og er som sådan ikke nyskabende. Man mærker instruktørernes berettigede beundring for Ruth Bader Ginsburg, så filmen er i den grad en heltindehistorie.

Se den og oplev de mange facetter af en imponerende kvinde.

RBG – premiere den 14. februar 2019

Instruktører og producere: Betzy West, Julie Cohen

Fotograf: Claudia Raschke

Klipper: Carla Gutierrez

Musik: Miriam Cutler

Varighed: 98 minutter

Medvirkende: Ruth Bader Ginsburg, Bill Clinton, Sharon Frontiero, James Steven Ginsburg, Jane C. Ginsburg, Gloria Steinem m.fl.