En kvindelig imam!

Det lyder vist lidt underligt, men Sherin Khankan er gået til kilderne. Af disse fremgår, at der i 600-tallet rent faktisk var kvindelige imamer. Koranen opstiller heller ikke forbud mod dem. Sherin Khankan er heller ikke frøken hvem som helst, som bare mener noget, fordi sådan synes hun nu engang. Hun har et akademisk fundament, der hjælper hende. Hun er cand.mag. i religionssociologi og filosofi, hun har studeret arabisk og er endelig kognitiv psykoterapeut. Dertil kommer, at hun er datter af en kristen finsk mor og en muslimsk far, så relationen mellem kristendom og islam er kommet ind med modermælken. I Sherin Khankans barndomshjem var der (efter det oplyste) ikke problemer omkring sameksistens mellem de to religioner, men som 20-årig valgte hun islam.

Det har derfor for så vidt ligget lige til højrebenet for Sherin Khankan at grundlægge en moské med kvindelige imamer. Det har været vigtigt for hende at kunne hjælpe muslimske kvinder til at få skilsmisse anerkendt af islam. En anden vigtig sag har været interreligiøse vielser. Her skal Koranen fortolkes. Ifølge Sherin Khankan fremgår det klart af Koranen, at en mand må gifte sig med en kristen, mens det ikke tilsvarende fremgår, at en muslimsk kvinde må gifte sig med en kristen mand. Sherin Khankans argument for, at det er tilladt, er at det ikke fremgår, at hun ikke må.

Filmen følger de første spadestik for Sherin Khankan i at fuldføre sit projekt. Der er i begyndelsen stor entusiasme omkring både sagen og Sherin Khankan fra både kvinder og enkelte mænd. Efterhånden er der dog flere, der falder fra. Både fordi en del ikke er sikre på Sherin Khankans teologiske fortolkning af Koranen, men også fordi Sherin Khankan til tider glemmer, hvad der er aftalt af officielle meninger fra den lille moskés bestyrelse. Hun går imod det aftalte og taler offentligt for emner, man har aftalt at gå langsomt frem med.

Det, der sker, kan minde om enhver forening med frivillig og entusiastiske medlemmer. Først er alle med på hele foretagendet, men når enkeltmedlemmer går imod de beslutninger, der er taget, bliver der ballade. Sherin Khankan kommer til at stå alene på grund af disse fodfejl, og det er ærgerligt for hende, men har givet også været en lærestreg. Til gengæld er Sherin Khankan ude i et ærinde, der naturligvis overstiger almindeligt ævl og kævl i en lokal badmintonklub, og der må det større billede nogle gange være vigtigere, kan man argumentere for.

Filmen af Marie Skovgaard, der vises i forbindelse med CPH:DOX, har Sherin Khankan som sin heltinde, men der gives heldigvis et nuanceret billede af hende.

Sherin Khankan har i dag sin moské og hjælper kvinder til islamisk skilsmisse og foretager interreligiøse vielser. Det er formentlig på tide, at Koranen undergives en fortolkning, der passer til 2019. Her er Sherin Khankans arbejde givet et stort skridt på vejen. Hun kan allerede sætte tjek ved interreligiøse vielser og islamisk skilsmisse. Forude venter vielser af homoseksuelle.

Medvirkende: Sherin Khankan, Saliha Marie Fetteh, Saer El Jaichi, Hicham Mouna

Instruktør og fotograf: Marie Skovgaard

Producer: Jesper Jack Klipper: Rasmus Nyholm Schmidt

Fotograf: Marie Skovgaard, Mathias Nyholm Schmidt, Sun Hee Engelstoft

Komponist og musik: Philippe Boix-Vives Tonemester: Peter Schultz