Anders Thomas Jensen har endnu engang skabt et sort univers af dansk humor på højt plan. En surrealistisk version af et terapiforløb for drengerøve og en tydeligt PTSD-ramt soldat.

Soldaten Markus (Mads Mikkelsen) er på mission i udlandet, da han modtager beskeden om at hustruen er død i en togulykke, men datteren Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) har overlevet.

Statistikeren Otto (Nicolai Lee Kaas) har givet sin plads i toget til moderen, og føler skyld, men samtidig viser hans beregninger at togulykken ikke kan være et uheld, for på toget så han jo det eneste vidne imod en rockergruppe, og en mystisk mand der smider en hel sandwich og en juice ud.

Otto samler sine venner; hackeren og supernørden Emmenthaler (Nicolas Bro) samt sin statistikkollega Lennart (Lars Brygmann). Og sammen vælger de at opsøge Markus med deres teori om, at togulykken skyldes et attentat begået af rockergruppen, således at deres leder Kurt (Roland Møller) kan gå fri fra retssagen imod ham. Markus (Mads Mikkelsen) teamer op med de tre og sammen forsøger de at løse sagen, på deres helt egen selvretfærdige måde, samtidig med at Lennart gør brug af sine egne mange timer af terapi til at hjælpe datteren Mathilde, som tror at de tre er krisepsykologer sendt fra skolen.

‘Retfærdighedens Ryttere’ er en meget absurd og skæv komedie. Men det som især adskiller filmen fra andre danske sort-humoristiske komedier er dybden. De typiske for Anders Thomas Jensen kiksende stereotyper af nørdede outsidere og fortabte sjæle, som umiddelbart virker kiksede træder i karakter. Rollerne får lov til at vokse og udvikle sig, og Jensens eminente evne til at personificere forskellige typer af mennesker i sine film brager klart igennem. Det er de helt store temaer som sorg, venskaber, familie, hævn, og ikke mindst vold som løsning. der bliver behandlet i denne film med humor, smerte og en til tider manglende selvindsigt.

De medvirkende i filmen ‘Retfærdighedens Ryttere’ er blandt nogle af de bedste skuespillere i Danmark, og det ses på niveauet af filmen.

Men dertil skal også nævnes de yngre upcoming stars som datteren Mathilde, kæresten Sirius (Albert Rudbeck Lindhardt) og Gustav Lindh, som alle tre er med til at tilføje en meget fin dybde i filmen.

Filmen er absurd, fuld af vold og skyderier som tilhører actionfilmens verden, men samtidig er den fuld af varme, lune og ”fælles sorgterapi”, hvor barndommens traumer kan blive løst i en forståelse, der ikke bunder i de mest gængse psykologiske metoder. ‘Retfærdigheden Rytter’ er som en dansk version af butterflyeffekten. Alt hænger sammen, og alt kan skabe mening, hvis man laver de rigtige udregninger.

Hvis du var fan af ‘Blinkende Lygter’ af samme instruktør vil du elske ‘Retfærdighedens Ryttere’.

Medvirkende: Nicolas Bro, Lars Brygman, Anders Thomas Jensen, Mads Mikkelsen, Andrea Heick Gadeberg og Nikolaj Lie Kaas med flere.

Instruktør og Manuskriptforfatter: Anders Thomas Jensen

Producere: Sisse Graum Jørgensen og Sidsel Hybschmann

Varighed: 116 minutter

Premiere: Torsdag den 19 november 2020