Clint Eastwoods film Richard Jewell er baseret på en virkelig historie om en sikkerhedsvagt, der ved en koncert i Atlanta under de olympiske lege i 1996 opdager en bombe. Han får slået alarm og evakueret en stor del af koncertgængerne, hvorved en masse liv bliver reddet. Han bliver i første omgang udråbt som helt, men der går ikke længe, før FBI retter mistanken mod vagten. 

Filmens hovedperson, Richard Jewell er en ung mand, og han bor stadig sammen med sin mor, selv om han er i begyndelsen af 30´erne. Han kan reglerne til punkt og prikke og har ambitioner om at arbejde inden for Politiet. Richard har ikke meget fingerspidsfornemmelse for måske en gang imellem at være lidt pragmatisk, hvilket får ham fyret fra det lokale universitet. 

Richard Jewell fremstår ikke som den skarpeste kniv i skuffen. Han er pro systemet og tager langt hen ad vejen parti for FBI-folkene, der driver ham rundt i manegen. Det gør det vanskeligt for hans advokat at agere, for Richard snakker i den grad hele tiden over sig. 

En nævenyttig og smuk journalist bruger sit smukke ydre til at komme under vejrs med, at mistanken rettes mod Richard, og herefter er både Richard og hans mor jaget vildt for medierne, der tager fast ophold uden for deres hjem.

Kathy Bates er rørende som Richards mor, der bliver fanget i spindet af medier og FBI. Det er de små ting, der ydmyger hende og får hende til at reagere voldsomt. Det er en pragtpræstation, for der er for så vidt ikke meget at arbejde med. Bates karakter befinder sig næsten udelukkende i sit hjem, hvor hun vrider hænder over sin søns situation. Hun kan ikke gøre meget andet end at støtte ham, og det gør hun. 

Paul Walter Hauser har en fysisk lighed med virkelighedens Richard Jewell, og han agerer utroligt som den naive, men søde Jewell. Rollen kræver mimik under de forhør, den smarte, muskuløse og sexede FBI-mand, Jon Hamm, stiller ham over for. 

Sam Rockwell spiller Jewells empatiske advokat, der får en meget tiltrængt sag til sit enmandsadvokatfirma. Han er talerøret for god opførsel over for den lille mand, der skal behandles retfærdigt uanset hvad han er mistænkt for. 

Det er en rørende historie om kampen mod systemet og medierne, og spændingen omkring Richards skyld eller uskyld trækkes længe ud. Det er altid en god ide at behandle sit emne grundigt, men den erfarne Clint Eastwood kunne uden problemer have kortet sin film en halv time ned, uden at der var givet køb på dybden i filmen. 

Richard Jewell

Instruktør: Clint Eastwood

Medvirkende: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm, Olivia Wilde, Nina Arianda, Ian Gomez, Dylan Kussman, Mike Pniewski, Niko Nicotera m.fl. 

Varighed: 2 timer og 11 minutter. 

Vises udvalgte dage i Cinemateket fra den 1. oktober