Instruktøren, manuskriptforfatteren og produceren Gjorce Stavreskis har med filmen ‘Secret Ingredient’ skabt en sublim og vældig underfundig dramakomedie. 

I filmen følger man Vele, som bor sammen med sin kræftsyge far Sazdo. For år tilbage er Veles mor og bror blevet dræbt i en bilulykke, hvor kun faderen overlevede. Der ligger en masse usagt mellem Vele og faderen, men det største problem i deres liv er at Vele ikke har råd til at betale for medicinen til sin far, som sælges til ågerprisen af 85 euro. 

Vele fortæller ikke faderen at han ikke har råd til medicinen. Men da der en dag sker en eftersøgning efter en pakke med narko på Veles arbejdsplads, hvor han arbejder som togmekaniker, forandres Vele liv sig på et splitsekund da han finder pakken og beslutter sig for at bage en kage til sin far med marihuana efter at have læst om medicinsk canabis online, uden at fortælle faderen om den hemmelige ingrediens i kagen. 

Snart begynder en intens kamp på liv og død, da narkobagmændene vil have deres narko tilbage, samt kan faderen Sazdo, som er i bedring ikke lade være med at tale om mirakelkagen, og snart har Vele hele den makedonske by efter sig, som alle ønsker helbredelse.

Tonen er munter, og der lægges ikke skjul på at humor er vejen frem, både som en overlevelsesmekanisme, men samtidig bruges humoren også i denne film til at belyse Makedonien og ikke mindst det makedoniske folk, som bl.a. kæmper en brav kamp med et lægesystem præget af ublu høje medicinpriser, og en verden af kvaksalvere, som forsøger at sælge vand på flaske, som var den helbredende medicin.

‘Secret Ingredient’ er en film på flere plan, udover den humoristiske tilgang, er det også en fortælling om en søns ønske om at blive anerkendt trods at han ikke har levet op til sin fars forventning, samt giver filmen en realistisk indsigt i en makedonsk dagligdag præget af hårdt fysisk arbejde, hvor månedslønnen allerede er 4 måneder forsinket, og et land præget af knaphed, slidte bygninger og boliger med mere.

Blagoj Veselinov som spiller Vele i filmen, Aksel Mehmet alias Dzem, som spiller Veles bedste ven og arbejdskollega og ikke mindst faderen Sazdo spillet af Anastas Tanovski er formidable skuespillere, især Vele som spiller hovedpersonen træder i den grad i karakter og leverer en dragende og følsom præstation i filmen ‘Secret Ingredient’.

‘Secret Ingredient’ er en del af filmfestivalen EAST BY SOUTHEAST, samt er den november måneds film i Cinemateket..

Medvirkede: Blagoj Veselinov , Aksel Mehmet og Anastas Tanovski  med flere.

Manuskriptforfatter, Instruktør og Producer :Gjorce Stavreski

Længde: 1 time og 44 minutter