I de senere år er genindspilninger af Agatha Christie krimihistorier dukket op i biograferne. Blandt andet har flere mindre vellykkede film lavet af Kenneth Branagh med Branagh selv i hovedrollen som den opblæste detektiv Hercule Poirot hærget, og dem kunne man godt have undværet. Det er derfor en lettelse at se en film som ´See how they run´, hvis handling udspiller sig i 1950-ernes West End i London på et teater, hvor man opfører Agatha Christies skuespil ´Musefælden´.
 
I filmen har Hollywood fået den idé, at det populære skuespil skal overføres til film. Der er dog flere problemer i den plan, for teaterpublikummet bliver ved slutningen af forestillingen bedt om ikke at afsløre slutningen. Allerede her er der et benspænd for at føre foretagendet ud i livet. Dertil kommer, at den valgte Hollywood-filminstruktør Leo Körpernick er et ualmindeligt arrogant menneske. Han gør sig ud til bens med nærmest alle – være sig manuskriptforfattere, hvis tekst bliver nedgjort eller de herrer, hvis koner han gør tilnærmelser til. Han bliver fremragende fremstillet af Adrien Brody, der ofte optræder i Wes Andersons film – senest ´The French Dispatch´. Leo Körpernick er klar over, at han er i fare, da han kynisk spøger med, at det altid er en rigtig usympatisk person, der bliver myrdet. Og myrdet bliver han, og alle er naturligvis under mistanke, fordi han har generet alle.
 
Sam Rockwell udgør sammen med Saoirse Ronan et umage par. Han er den indadvendte og noget drikfældige politiinspektør Stoppard, der sammen med den unge betjent Stalker (sjovt navn til en betjent) skal opklare mordet. Hun er en anelse impulsiv, og han er allerede på forhånd træt af hende. Deres samarbejde udvikler sig dog til det bedre, og langsomt kommer de ind på livet af hinanden. Der er en god kemi mellem de to, og sjovt er det, når Ronans karakter afslører sit store kendskab til film og teater. Det får handlingen frem, fordi hendes viden bliver brugt i opklaringsarbejdet. Derudover er der små gaver til teater- og filmnørder, der er med på hendes henvisninger til film og skuespillere.  
 
Filmen er overordnet sjov, fordi den på en kærlig måde udleverer krimigenren og dens virkemidler. Der foretages afhøringer i teatret, der er problemer med Stoppards og Stalkers øverste chef, og hele holdet ender til en middag hos selveste Agatha Christie, der naturligvis prøver at forgifte en af sine gæster – også helt efter krimibogen. Filmen gør desuden tykt grin med teaterverdenen i London og filmverdenens divaer – være sig skuespillere eller manuskriptforfattere.
 
Tom George har instrueret de seværdige løjer, der i øvrigt meget sympatisk kun varer omkring 90 minutter.
 
Hvis man efter at have set filmen er nysgerrig efter at se ´Musefælden´ kan man smutte til London og gå i teatret. Stykket opføres stadig her 70 år efter dets premiere i 1952.
 
 
See how they run – premiere torsdag den 27. Oktober 2022
Instruktør: Tom George
Medvirkende: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Harris Dickinson, Ruth Wilson, David Oyelowo, Reece Shearsmith, Pippa Bennet-Warner m.fl.
Varighed: 90 minutter